Wijken met veel sociale huurwoningen zijn steeds meer de plek geworden voor bewoners met de laagste inkomens, statushouders of mensen met psychische of sociale problemen. Bewoners van zwakke wijken hebben 3 keer vaker last van hun buren dan bewoners in andere wijken. 20% van bewoners in zwakke wijken is bang beroofd of overvallen te worden. Dit percentage is 3 keer hoger dan in andere wijken. Hoe komt het dat zwakke wijken een voedingsbodem zijn voor criminelen?
Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor ritselaars
Criminaliteit en snel geld is interessant voor mensen voor wie het via werk of school niet zo makkelijk lukt. Daarnaast zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor allerlei sociale taken, maar krijgen zij daarvoor veel minder geld.
Ontwrichting van de hele buurt
Vaak trekt criminaliteit nieuwe criminaliteit aan. Als mensen opgroeien in een buurt waarin familie, buren en vrienden in de criminaliteit actief zijn, dan wordt je hier ook sneller toe aangetrokken.
Samenwerken
Hoe kunnen we de ‘zwakke’ wijken weer sterker maken en ervoor zorgen dat criminaliteit de kop in wordt gedrukt? Het antwoord hierop is SAMENWERKEN! Woningcorporaties bezitten vaak veel woningen in deze wijken. Hierdoor komen zij regelmatig in de wijk. Wijkbeheerders van woningcorporaties zijn de oren en ogen van een buurt en kunnen vaak in een vroeg stadium criminaliteit signaleren. Ditzelfde geldt voor wijkagenten en sociale of maatschappelijke instanties die actief zijn in een wijk. Het uitwisselen van informatie is erg belangrijk om met elkaar te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak voor het verbeteren van de wijk.
Meer weten?
- In de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Op de opleiding procesregisseur personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de cursus Aanpak woonoverlast leer je hoe je verloedering en ernstige overlast in jouw wijk aanpakt.
- Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Op het congres Ketensamenwerking ex-gedetineerden leer je hoe je nog beter kunt samenwerken met partners om een ex-gedetineerde te laten reintegreren in de maatschappij.