Waarom zijn zwakke wijken een voedingsbodem voor criminelen?

Wijken met veel sociale huurwoningen zijn steeds meer de plek geworden voor bewoners met de laagste inkomens, statushouders of mensen met psychische of sociale problemen. Bewoners van zwakke wijken hebben 3 keer vaker last van hun buren dan bewoners in andere wijken. 20% van bewoners in zwakke wijken is bang beroofd of overvallen te worden. Dit percentage is 3 keer hoger dan in andere wijken. Hoe komt het dat zwakke wijken een voedingsbodem zijn voor criminelen?

Kwetsbare mensen zijn gevoelig voor ritselaars

Criminaliteit en snel geld is interessant voor mensen voor wie het via werk of school niet zo makkelijk lukt. Daarnaast zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor allerlei sociale taken, maar krijgen zij daarvoor veel minder geld.

Ontwrichting van de hele buurt

Vaak trekt criminaliteit nieuwe criminaliteit aan. Als mensen opgroeien in een buurt waarin familie, buren en vrienden in de criminaliteit actief zijn, dan wordt je hier ook sneller toe aangetrokken.

Samenwerken

Hoe kunnen we de ‘zwakke’ wijken weer sterker maken en ervoor zorgen dat criminaliteit de kop in wordt gedrukt? Het antwoord hierop is SAMENWERKEN! Woningcorporaties bezitten vaak veel woningen in deze wijken. Hierdoor komen zij regelmatig in de wijk. Wijkbeheerders van woningcorporaties zijn de oren en ogen van een buurt en kunnen vaak in een vroeg stadium criminaliteit signaleren. Ditzelfde geldt voor wijkagenten en sociale of maatschappelijke instanties die actief zijn in een wijk. Het uitwisselen van informatie is erg belangrijk om met elkaar te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak voor het verbeteren van de wijk.

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

🎧 Podcast: georganiseerde criminaliteit in 2022

Beluister de podcast van Xander Beenhakkers, Hoofd operatiën, Politie eenheid Limburg. Hij deelt hierin zijn …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.