Wat is het bestaansrecht van jeugdzorginstellingen?

Jeugdzorginstellingen dragen financieel en procesmatig bij aan de samenleving door jeugdcriminaliteit te verminderen. Zij hebben echter toch behoefte aan informatie over hun bestaansrecht, stelt Richard Franken, Directeur van Franken Security Solutions. “Medewerkers van jeugdzorginstellingen moeten hun bijdrage aan de samenleving beter over de bühne krijgen bij stakeholders. Dit helpt bij de aanvraag van subsidies”. Wat is het onderscheidend vermogen van jeugdzorginstellingen?

De rol van jeugdzorginstellingen bij jeugdcriminaliteit

Georganiseerde drugscriminaliteit heeft baat bij de inzet van jeugd, zowel om te handelen op straat als om containers leeg te halen in de haven. Jeugd criminaliseert omdat ze erbij willen horen of meer geld willen verdienen. Verdere radicalisering is dan relatief makkelijk, bijvoorbeeld naar terreurgedrag of ondermijnende criminaliteit. Jeugdzorginstellingen zijn in staat om potentiële criminelen uit het systeem te houden, met alle gevolgen van dien”, aldus Richard.

Het bestaansrecht van jeugdzorginstellingen

Richard: “Ik merk dat medewerkers van jeugdzorginstellingen een beter beeld willen schetsen over de gevolgen als zij er niet zijn. Eén potentiële crimineel van de straat houden, heeft grote gevolgen voor gemeente, sociale voorzieningen, openbaar ministerie, politie, overheid en het gezin zelf”. Het is soms met exacte getallen hard te maken hoeveel het scheelt. Dienst Justitiële Inrichtingen stelt namelijk dat een volwassen persoon in de gevangenis per dag € 245,- kost. “Het belang van jeugdzorginstellingen is duidelijk. Zij moeten dit echter nog over de bühne krijgen bij relevante instanties”, zegt Richard.

Heldere communicatie

Managers en directeuren van bijvoorbeeld sociale diensten, GGZ of psychisch-sociale zorg moeten onder andere lokale politici, wethouders en raadsleden vertellen wat jeugdzorg doet, voorkomt en de gevolgen als ze er niet zijn. Als het bestaansrecht van jeugdzorginstellingen bij hen op het netvlies staat, helpt dat bijvoorbeeld bij de aanvraag van subsidies. Ik gebruik vaak de Golden Circle-theorie van Simon Sinek om het bestaansrecht van de instelling te duiden”, zegt Richard.

Organisaties in de jeugdzorg

Richard: “Ik heb nu een aantal Incompany-trajecten verzorgd bij jeugdzorginstellingen, maar ook bij Gemeente Rotterdam en Zorg- en Veiligheidsregio Hollands Midden HECHT. Ik vertel hier hoe jeugd criminaliseert en hoe je afwijkend gedrag van jongeren herkent, maar ook hoe de criminele scene en terreurverschijnselen zich ontwikkelen. De theorie komt dichterbij als ik het illustreer aan de hand van voorbeelden, bijvoorbeeld over de Hofstadgroep. Dit waren jongens van 15 tot 17 jaar toen ze begonnen, en uiteindelijk verantwoordelijk voor de moord op Theo van Gogh”. De onderscheidende factor van een Incompany-traject is dat ook het eigen onderscheidend vermogen van de organisatie ter sprake komt. “Deelnemers ontdekken de eigen toegevoegde waarde en leren hoe ze dat begrijpelijk overbrengen op stakeholders”, aldus Richard.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een Incompany-traject voor jouw jeugdzorginstelling? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan! We vertellen je graag hoe SBO Incompany bijdraagt aan onderlinge samenwerking, kennisdeling en het bereiken van jullie ontwikkeldoelen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *