Welke kansen biedt de coronacrisis voor ondermijnende criminaliteit?

De coronacrisis raakt iedereen, maar biedt voor sommige mensen ook kansen. Criminelen hebben een aantal nieuwe lucratieve manieren gevonden om aan geld te komen;

Het buitengebied is extra aantrekkelijk

Omdat criminelen graag zoveel mogelijk onder de radar opereren, zijn panden in het buitengebied perfect voor hun criminele activiteiten. Lokale ondernemers in de agrarische sector worden door de coronacrisis hard geraakt. Zij zijn vaak op zoek naar nieuwe financiele middelen en hier zien criminelen hun kans. Criminelen huren bijvoorbeeld een loods als opslag voor illegale producten of om een drugslab in te richten.

Criminelen investeren nu graag in horecazaken

De horeca wordt hard geraakt door de coronacrisis omdat zij de afgelopen weken volledig gesloten moesten blijven. Nu zij vanaf 1 juni weer open mogen, zijn er allerlei ristricties opgelegd, waardoor ondernemers nieuwe investering hebben moeten doen en minder mensen mogen toelaten dan normaal. Dit leidt tot financiele problemen voor de horecaondernemer want kosten voor bijvoorbeeld de huur van het pand, het personeel en verzekeringen lopen gewoon door.

Hier zien criminelen dan ook meteen hun kans omdat de horecaondernemer nu extra kwetsbaar is. Een crimineel investeert graag in een horecazaak omdat er veel met contant geld betaald wordt. Dat is de ideale manier om crimineel geld wit te wassen. Zij beschikken over grote hoeveelheden contant geld.

Subsidies zijn niet alleen interessant voor ondernemers, maar ook voor criminelen

Om gedeputeerde ondernemers de coronacrisis door te helpen, worden er nu veel regelingen en subsidies getroffen. Deze regelingen zijn nieuw en worden snel opgetuigd. Hier zien criminelen een kans om geld te verdienen. Criminelen kunnen hun dekmantelbedrijven, die zij gebruiken voor het witwassen van geld, inzetten om in aanmerking te komen voor een bepaalde regeling of subsidie. Daarnaast kunnen ze zich ook voordoen als adviesbureau om een ondernemer te helpen met het verkrijgen van steunmaatregelen, waarbij zij ondertussen misbruik maken van deze steunmaatregelen.

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *