De misdrijven die zijn en worden begaan tegen Yezidi’s door IS-terroristen behoren tot de ernstigste misdrijven die er bestaan. De daders van deze misdrijven mogen niet onbestraft blijven. Voor de opsporing en vervolging van deze misdrijven bestaat in Nederland een gespecialiseerd politieteam én een gespecialiseerd team bij het Openbaar Ministerie. Zij zijn dagelijks bezig met de opsporing en vervolging van oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en genocide. De opsporing en vervolging van misdrijven begaan tegen Yezidi’s heeft hoge prioriteit.
18 maart jl. sprak Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius met een afvaardiging van de Yezidi-gemeenschap.
“Het is onmenselijk wat de Yezidi’s in IS-gebied is aangedaan. Hun verhalen zijn schrijnend en onverteerbaar. Deze slachtoffers verdienen onze volle steun, in de verwerking van deze afgrijselijke daden en in de strijd tegen straffeloosheid van de daders. Er wordt hard aan gewerkt om te zorgen dat deze misdrijven niet onbestraft blijven.”
aldus Yesilgöz-Zegerius.
Nederland staat in nauw contact met andere landen, zoals Zweden en Frankrijk. Ook houden politie en OM goede contacten met organisaties die in contact staan met de Yezidi-gemeenschap in Nederland. De Tweede Kamer zal nog voor de zomer nader geïnformeerd worden over de voortgang van de opsporing, vervolging en berechting van tegen Yezidi’s begane internationale misdrijven.
Verder blijft het kabinet zich hardmaken voor de vervolging en berechting van IS-strijders en werkt hierbij nauw samen met andere Europese landen, bijvoorbeeld door te kijken naar de mogelijkheden van berechting in de regio. Yesilgöz-Zegerius sprak hierover eerder met haar Franse collega Darmanin en zal het ook op de agenda zetten op het zgn. Vendôme-overleg dat zij op 28 maart a.s. heeft in Brussel met haar Franse, Duitse, Spaanse, Italiaanse en Luxemburgse collega-ministers.
Meer weten?
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de cursus Open bronnenonderzoek leer je alle facetten van open bronnenonderzoek; van onderzoeksvraag tot rapportage.
- Tijdens de masterclasstour Openbare Orde en Veiligheid bouw je je eigen programma door te kiezen uit 10 OOV-thema’s die passen bij jouw actuele vraagstukken.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving.
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding sluitende aanpak personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.