7 banen in de toekomst van de zorg: Van orgaan-ontwerper tot medische roboticus

Trendwatcher en keynote spreker op het Mobile Healthcare congres Richard van Hooijdonk blikt vooruit op toekomstige banen in de zorg. Door de recente ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waaronder mhealth en ehealth, kan deze sector nieuwe en interessante carrièremogelijkheden bieden. 

Toekomstige banen in de zorg

Richard van Hooijdonk 200x200Mensen leven steeds langer en er vindt in de toekomst dan ook een toename plaats in het aantal chirurgische ingrepen, tandheelkundige behandelingen en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Volgens trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk zullen er in de zorgsector interessante nieuwe carrièremogelijkheden ontstaan. Er worden op dit moment al  al aardig wat nieuwe technologieën geïntroduceerd in de gezondheidszorg; operaties zullen in de toekomst steeds vaker door robots uitgevoerd worden. Deze ontwikkelingen dragen bij aan het ontstaan van nieuwe banen. Banen die nu nog niet bestaan. Laten we een kijkje nemen bij een aantal van deze toekomstige carrières in de gezondheidszorg.

1. Zorgnavigator – maakt je wegwijs in het complexe medische systeem van de toekomst

Ziek zijn op zichzelf is al erg stressvol. Niet alleen voor de patiënt, de artsen en het verplegend personeel, maar familieleden en andere dierbaren krijgen ook heel wat voor hun kiezen. De zorg wordt door technologie complexer. We maken kennis met bioprinters, de electronische pil, 3D uitgeprinte medicijnen, chirurgische robots en DNA-manipulatie. Hier komt een zorgnavigator heel goed van pas. Hij begeleidt de familielieden en maakt hen wegwijs in het complexe medische systeem.

2. Life extension specialist –  helpt mensen langer en gezonder leven

Nu Tech giganten PayPal, Oracle en Google miljarden dollars investeren in research naar onsterfelijkheid, zien we binnenkort baanbrekende, levensverlengende technologieën verschijnen. Er wordt geschat dat we menselijke veroudering tegen het einde van deze eeuw overwonnen hebben, misschien zelfs wel over een paar decennia. We zijn straks in staat om onszelf in te vriezen, ons DNA te manipuleren en zieke organen te vervangen met 3D-geprint weefsel. Een life extension specialist geeft patienten in de toekomst advies over de beste manieren om het leven te verlengen. Hij brengt ons op de hoogte van de nieuwste technologieën, geeft ons de voor- en nadelen en informeert ons over eventuele risico’s. Levensverlengings-specialisten hebben een achtergrond in de psychologie en maatschappelijk werk.

toekomst-gezondheidszorg

3. Bio-informaticus – analyseert gegevens uit verschillende biologische sectoren

Bio-informatici, ook wel rekenkundige biologen, biometrici of biostatistici genoemd, zijn er al een tijdje, maar hun aantal zal naar verwachting exponentieel groeien. Als je houdt van wetenschap en statistieken, dan is een carrière in de bioinformatica waarschijnlijk een prima optie. Met behulp van dynamische simulatiemethoden, wiskundige modellen, geavanceerde software en het internet, verzamelen en analyseren bio-informatici data over farmaceutische ontwikkelingen, genetica en bevolkingsbiologie. Een bioinformaticus ontwerpt niet alleen 3D-modellen van eiwitten en DNA-sequenties maar ontwerpt ook nieuwe klinische onderzoeken of programmeert modellen voor de bevolkingsgroei.

4. Ontwerper van orgaanimplantaten – creëert en print organen met menseigen cellen

Omdat donoraantallen voor het eerst in tien jaar gedaald zijn, worden wachtlijsten voor donororganen steeds langer. Alleen al in de VS wachten meer dan 120.000 mensen op orgaandonaties en aan deze lijst wordt elke tien minuten een naam toegevoegd. In afwachting van een transplantatie sterven er toch elke dag nog meer dan twintig patiënten. Als gevolg van de explosieve technologische ontwikkelingen maakt 3D printing nu ook een intrede in operatiezalen overal ter wereld. Deze technologie brengt in de toekomst ook de orgaantekorten omlaag en zal straks net zo ‘gewoon’ zijn als een chirurg met een scalpel. 3D-printtechnologie wordt nu al gebruikt voor de productie van tandheelkundige implantaten, hoorapparaten en protheses. Omdat deze technologie ons in staat stelt om zeer complexe structuren af te drukken, bioprinten we binnenkort ook levend weefsel en transplantatie-organen. Deze organen worden afgedrukt met de eigen cellen van de patiënt om de kans op orgaanafstoting te verlagen. Medische onderzoekers bioprinten nu al verschillende soorten levend weefsel voor patiënten met brandwonden en ter vervanging van bepaalde lichaamsdelen. In de toekomst printen we op prothese-, orgaan- en transplantatiegebied echter nog veel meer en de loopbaanperspectieven voor ontwerpers van orgaanimplantaten zijn dan ook zeer veelbelovend.

5. Medische roboticus – ontwerpt robots om medische professionals te assisteren

robot zorgIn de toekomst van de chirurgie gaan nano robots via kleine incisies het lichaam van de patiënt binnen om medische problemen op te lossen. Ze repareren bijvoorbeeld een breuk of verwijderen kankercellen. Deze kleine robots en andere automatische instrumenten worden ontworpen en gemaakt door medische robotspecialisten. Robots kunnen medische professionals op uiteenlopende manieren ondersteunen; naast het assisteren bij chirurgische ingrepen kunnen deze robots bijvoorbeeld ook ziekten diagnosticeren. Tevens kunnen minuscule robotjes ingeslikt worden om de ‘innerlijke mens’ in kaart te brengen en eventuele problemen tijdig op te sporen. Daarnaast kunnen neurochirurgische robots in de schedel ingebracht worden om hersenchirurgische ingrepen uit te voeren. Sociale robots zien we ook steeds vaker. Deze worden in verpleeghuizen en ziekenhuizen ingezet om patiënten te helpen hun medicijnen in te nemen. Tevens serveren de sociale robots de maaltijden en houden ze de patiënten gezelschap. Robotici in de zorgsector hebben naast een medische achtergrond ook ervaring met informatica en techniek nodig.

6. Cryopreservatie-specialist – bevriest en preserveert mensen voor de toekomst

Cryopreservatie omvat het invriezen van een persoon of diens organen totdat er nieuwe manieren zijn ontwikkeld om ongeneeslijke ziekten te bestrijden. Cryopreservatie-specialisten dragen zorg voor het invriezen en het weer tot leven brengen van deze personen. Cryopreservatie is niet nieuw; diverse vormen van deze technologie worden al gebruikt bij IVF (in vitro fertilisatie) en om sperma en eicellen te koelen. Gekoelde organen kunnen nu tot maximaal twee dagen ‘gepreserveerd’ worden maar  wetenschappers hopen dat ze binnenkort in staat zijn om complexe weefsels en organen voor langere tijd in te vriezen – totdat ze kunnen worden getransplanteerd. Zodra dat mogelijk is, ontstaan er voor cryopreservatie-specialisten diverse carrièremogelijkheden.

toekomst-zorg-2

7. Medische scribent – brengt patiëntinformatie in kaart

Het maken van aantekeningen tijdens een doktersbezoek (die vervolgens door de secretaresse of doktersassistente uitgetypt worden) behoort binnenkort tot het verleden. De volgende stap is EHRs (Electronic Health Records – electronische medische dossiers). De voornaamste voordelen van EHRs zijn verbeterde behandelingskwaliteit, afname van het aantal medische fouten en een betere samenwerking tussen verschillende instanties. Deze systemen zijn echter zo uitgebreid dat het de arts teveel tijd zou kosten om alle gegevens tijdens een consult in te voeren. Dit kan leiden tot minder gefocuste aandacht voor de patiënt, en dat zou geen positieve ontwikkeling zijn. Een medische scribent is hiervoor de perfecte oplossing. De scribent is aanwezig bij het doktersconsult en voert de medische gegevens en andere belangrijke zaken die tijdens het consult besproken worden, in het systeem en stuurt het vervolgens naar de cloud. Ook is het de taak van de scribent om de arts op het patiëntbezoek voor te bereiden door alvast historische patiëntgegevens te verzamelen. De scribent doet ook research en verzorgt de correspondentie. Uiteraard hebben scribenten enige ervaring met medische terminologie en een goed begrip van elementaire medische procedures.

Meer trends binnen de zorgsector? Klik hier.
Bron: http://www.richardvanhooijdonk.com/7-banen-in-de-toekomst-van-zorg/

69073-banner-1920x500v2

Meer te weten over de toekomst van de gezondheidszorg?

Kom dan naar het Mobile Healthcare; het grootste BeNeLux congres op het gebied van mhealth! Richard van Hooijdonk is keynote spreker tijdens Mobile Healthcare en zal tijdens zijn presentatie meer vertellen over nieuwe technieken die zorgen voor nieuwe businessmodellen en disruptieve innovaties veroorzaken in de zorg. U komt toch ook? Inschrijven is gratis*!

Ja, ik wil me gratis* aanmelden voor Mobile Healthcare

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Extra aandacht voor agressie en aangiftebeleid in zorg en welzijn

Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *