Wat moet je weten over de verplichte wet werken met een PGO?

Er is niks zo veranderbaar in de zorg als een wetsverandering. Wetsveranderingen hebben invloed op het beleid in de zorgsector. Vanaf 1 juli 2020 verandert er iets in zorgland. Zorgverleners moeten dan hun patiënten online inzage van het medisch dossier aanbieden. Op dat moment hebben Nederlanders het recht kosteloos hun medische gegevens elektronisch op te vragen. Het is dan aan de patiënten om aan te geven welke gegevens wel of niet door welke zorgverleners mogen worden ingezien.

Alles centraal op een plek

Het doel van een PGO is vrij simpel,  een verzamelplek voor je persoonlijke gezondheidsgegevens. Iedereen moet zijn medische gegevens gratis kunnen verzamelen op één online plek. Die plek heet de Persoonlijke Gezondheidsomgeving [PGO]. Deze PGO is  gekoppeld aan meerdere zorgverlenerssystemen tegelijkertijd. Het unieke van een PGO ten opzichte van andere patiëntportalen is dat het gekoppeld is aan meerdere zorgverlener systemen om zo communicatie veilig en makkelijk over te brengen.

De patiënt heeft op deze manier een overzicht van alle informatie en bepaalt wie wanneer in welke data kan kijken. Voor een bepaalde periode kan de data bijvoorbeeld toegankelijk gemaakt worden voor andere zorgverleners.

Wat gaat er veranderen?

In de Privacy wet AVG en de Wet cliëntenrechten bij ‘elektronische verwerking van gegevens in de zorg’ staan al veel dingen benoemd die betrekking hebben op dit onderwerp.
Vanaf 1 juli 2020 komt in deze wetgeving o.a. het volgende bij:
– Patiënten hebben middels een PGO het recht op kosteloos elektronische inzage in hun eigen dossier;
– Patiënten hebben de keuze welke gegevens door zorgverleners mogen worden ingezien. De zorgverlener moet hierbij toestemming vragen aan de patiënt welke gegevens hij aan welke zorgverleners voor inzage beschikbaar wil laten stellen.

Aanpakken maar

Het is van belang als zorgverlener om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Maar waar begin je en hoe pak je dit aan?

Informeer bij jouw bestaande HIS-leverancier naar de mogelijkheden van een PGO;
1. Vraag bij jouw toekomstige PGO leverancier of deze voldoet aan de richtlijnen van MedMij. [keurmerk voor PGO] 2. Om de veiligheid van de PGO te waarborgen vraag bij jouw (toekomstige) PGO leverancier of deze ook voldoet aan de richtlijnen van MedMij;
3. Ga na of jouw website/ social media in aanmerking komen voor de nieuwe richtlijnen;
zorginstellingen in jouw eigen regio. Via de website van OPEN kun je je aanmelden en / of informeren naar regionale coalities.
4. Praat eens met medecollega’s of andere zorginstanties over de PGO, hoe zij dit aanpakken en of er mogelijke samenwerkingsverbanden mogelijk zijn.

In één opleiding een volledig inzicht in het gezondheidsrecht

Tijdens deze vijfdaagse opleiding krijg je een volledig overzicht van de juridische kaders binnen het dynamische zorglandschap. Na deze opleiding kun je jouw directie en management nog beter adviseren over alle juridische vraagstukken binnen jouw zorginstelling.

Bezoek de website

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd …

2 Reacties

  1. Het beschikbaar stellen van medische gegevens hoeft toch niet per definitie via een PGO? Ziekenhuizen doen dit bijvoorbeeld al via een portaal.

    • Gegevens delen kan inderdaad via een PGO, of een cliënten portaal. Dit is afhankelijk van het systeem wat gebruikt word. Belangrijkste aspect is dat de gegevens digitaal kunnen worden ingezien door de client.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *