Interview met werkgever over Bedrijfskundig Zorgmanagement

Werkgever Dimence:
“Wat ik eerst zelf deed, ligt nu bijna helemaal bij de teammanagers”

Dimence is één van de grootste GGZ-instellingen in Nederland. Ruim 2400 medewerkers werken dagelijks vanuit ruim 60 locaties voor in totaal 30.000 cliënten en patiënten per jaar. 

Verantwoordelijkheden lager in de organisatie

Ik sprak met Foppe van der Bij, Manager bedrijfsvoering circuit volwassenen West-Overijssel bij Dimence. Sinds het vertrek van de andere circuit-manager, stuurt hij alle teamleiders aan.

Binnen Dimence, maar ook in de gehele GGZ-sector ziet hij een belangrijke verschuiving voor de functie van teammanager: “De verantwoordelijkheid wordt tegenwoordig in veel instellingen steeds lager in de organisatie gelegd. Wat ik eerst zelf deed, ligt nu bijna helemaal bij de teammanagers.”

Foppe van der Bij doelt op zaken als budgetteren, jaarplannen maken, extern relatiebeheer en personele zaken, zoals opleidingsplannen, jaargesprekken en individuele kwesties.

Teammanagers profiteren van opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

Om deze nieuwe verantwoordelijkheden goed aan te kunnen is een goede opleiding onmisbaar. Foppe van der Bij  stuurt zijn teammanagers naar verschillende opleidingsinstituten en heeft daar goede ervaringen mee. Zijn teammanagers Anneke Zijlstra en Martin Otten hebben allebei de opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement gevolgd en de circuit-manager ziet dat ze nu op een hoger niveau functioneren dan ervoor. Foppe van der Bij: “Martin en Anneke hebben enorm hun scope verbreed. Ze kunnen nu in grotere eenheden denken, breed kijken naar de gehele organisatie. En tevens zijn ze in staat de strategische visie weer terug te vertalen naar hun eigen onderdeel.”

In hun eigen team werken deze teammanagers, mede door de opleiding, volledig zelfstandig. Ze zijn in staat om hun team door veranderingen heen te leiden, ze voeren gesprekken met hun team over externe belangen en lossen spanningen in het team zelfstandig op.

Vind nu uit of de jaaropleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement ook iets voor u of uw teammanagers is!

Vakgerichte verdieping noodzakelijk

Eén van de pré’s van de opleiding is dat de deelnemers afkomstig zijn uit alle sectoren in de zorg. Je leert van elkaar, juist door andere inzicht en aanpak. Foppe van der Bij is het daar helemaal mee eens. Als hij programma-manager zou zijn van de opleiding, dan zou hij wel iets toevoegen, nl: dieper ingaan op de GGZ-specifieke finance. “Mijn teammanagers moeten de kosten van een DBC op het netvlies hebben staan. Ze moeten kunnen bepalen wanneer het rendement van een behandeling is behaald en  ze moeten vervolgens de grens kunnen aangeven aan behandelaars. Dit is enorm belangrijk.”

Foppe van der Bij: “We zijn elke dag bezig met het rondkrijgen van de formatie bij een krimpend budget. Daar zouden alle opleidingen in Nederland meer op in moeten gaan.”
We eindigen het gesprek dat ik zijn verzoek serieus neem en de mogelijkheden ga bespreken met de opleidingsmanager van de Opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement.

Okt 2013| Ank Dierckx, divisiemanager opleidingen

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Extra aandacht voor agressie en aangiftebeleid in zorg en welzijn

Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *