Welke instellingen vallen om volgens de derivatenlijst?

De derivatenlijst semi-publieke sector is een voorlopige. Wie precies wil weten welke instellingen gaan vallen onder het aankomende Beleidskader Derivaten voor (semi-)publieke instellingen moet de wetgeving van de sectorministers zelf afwachten. Dat meldt FD.nl.

De huidige lijst van instanties in het Beleidskader is slechts een groslijst, lichtte minister Dijsselbloem van Financiën toe, schrijft FD.nl. Dat deed hij in antwoord op vragen van VVD-kamerlid Auke de Vries tijdens een beraad met de Tweede Kamercommissie Financiën.

Duidelijke regels

Met derivaten kunnen bijvoorbeeld langlopende leningen en valuta- en beleggingsrisico’s worden afgedekt. Na het debacle bij woningcorporatie Vestia in 2011 en 2012 wil het kabinet duidelijke regels stellen.

Naast de Vries zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland zich zorgen te maken over de reikwijdte van de nieuwe derivatenregels.

Afdekken risico’s

VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen zich vinden in het verbod op speculatie met derivaten. Maar het functioneel inzetten van derivaten is volgens hen een belangrijk middel voor het afdekken van markt- en financieringsrisico’s voor semipublieke instellingen als onderwijsinstellingen, woningcorporaties, zorgaanbieders en verzekeraars. De beperkingen die het kabinet wil opleggen, maken het moeilijk om in te spelen op veranderende marksituaties.

Meer weten over financiering en bekostiging in de gezondheidszorg?

 

Een artikel van: 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Extra aandacht voor agressie en aangiftebeleid in zorg en welzijn

Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *