Op het Health, Food & Technology event zal Alliantie Voeding in de Zorg hun initiatief NutriProfiel presenteren. NutriProfiel levert voedingsadvies op maat door labuitslagen van vitaminen te koppelen aan een online vragenlijst over eetgedrag. Dit alles volledig gekoppeld aan het zorgdossier. In dit interview met Michiel Balvers, projectleider van NutriProfiel, vertelt Michiel ons meer over de interesse voor persoonlijke voedingsadvies en wat de toekomst ons te bieden heeft op het gebied van het verbinden van zorg en voeding.
Wat doet NutriProfiel precies en wie kan er gebruiken maken van NutriProfiel?
NutriProfiel geeft persoonlijk voedingsadvies aan patiënten van ons ziekenhuis Gelderse Vallei en verzorgingsgebied (huisartsen). Als ziekenhuislab doen wij dagelijks diagnostiek naar vitamines in bloed om vitaminedeficiënties of – overschotten te diagnosticeren. Te weinig of te veel vitamines in bloed kunnen namelijk tot gezondheidsproblemen leiden. Met NutriProfiel geven we extra service; we meten vitamines in het bloed, en we sturen onze patiënten een online vragenlijst over hun voeding op. De informatie over voeding gebruiken we om te berekenen of de patiënt wel voldoende vitamines uit de voeding kan halen. Met de voedingsvragenlijst ‘diagnosticeren’ we eigenlijk de voeding van de patiënt als extra uitkomst; pas als je behalve bloedwaarden ook iets over voeding weet, kun je als arts zinvol je patiënt verder helpen.
Naast patiënten hebben we NutriProfiel ook mogelijk gemaakt voor particulieren die vanuit eigen interesse in bloedwaarden inzicht willen krijgen in vitaminestatus en/of willen weten of ze hun voeding kunnen verbeteren.
Is er in Nederland veel interesse voor persoonlijk voedingsadvies?
Ja, zeker. We hebben een uniek product dat je nergens ter wereld tegenkomt. Het sluit aan bij ‘patient empowerment’; we geven met het advies aan onze patiënten zelf handvatten om hun leefstijl te verbeteren. Vanwege de focus op voeding werken we ook aan preventie; een betere leefstijl geeft winst op lange termijn. En NutriProfiel vult ook een inhoudelijk gapend gat op, omdat artsen (te) weinig van voeding afweten – NutriProfiel helpt artsen hierbij door ze een degelijke tool in de praktijk te brengen.
Welke voordelen kan een patiënt halen uit de koppeling aan het zorgdossier?
De adviezen komen bij je zorgverlener terecht en zijn terug vindbaar. Het zorgt ervoor dat voeding bij de arts herkenbaar in beeld komt als belangrijke determinant voor gezondheid. De arts ziet het advies op het scherm, en krijgt zo een reminder om dit te bespreken met de patiënt. Het past volledig in de workflow die de arts hanteert, en daarom komt het advies ook terecht bij de patiënt. Als we NutriProfiel niet aan het EPD/HIS hadden gekoppeld, dan was het te betwijfelen of de adviezen wel bij de patiënt terecht zouden komen.
Welke best-practice van NutriProfiel zou u met ons willen delen?
Een van onze huisartsen had een mooi voorbeeld over een eerstejaars student die op kamers ging wonen. Dus, voor het eerst zelf koken en voor jezelf zorgen. Na een tijd kreeg ze vermoeidheidsklachten. Ze bleek lage vitamine B12 waarden te hebben. Het bleek dat ze vaak vegetarisch of veganistisch at vanwege haar huisgenoten, waardoor ze te weinig B12 via de voeding binnen kreeg. Met de adviezen van NutriProfiel kon de huisarts haar concreet adviseren hoe ze haar voeding kon verbeteren.
Hoe ziet u de toekomst ten aanzien van de verbinding tussen voeding en de gezondheidszorg? Welke ontwikkelen staan ons te wachten?
Mijn inziens is er veel te weinig aandacht voor voeding én bewegen (!) in de zorg. Hoewel we het al beter doen dan 20-30 jaar geleden, is er nog zo veel winst te halen, alleen al als je denkt aan preventie. Mensen komen nu bij de arts op het moment dat het al te laat is, want er is een medisch probleem. Met voeding kun je zo veel voorkomen. Een voorbeeld: in de toekomst zal diagnostiek nog sneller kunnen. Nu al hebben we real-time glucosemeters die je op elk moment vertellen wat je bloedglucose is. Stel je voor dat we over 10 jaar een app op onze smartwatch hebben, en een kleine sensor in de arm, die ons continue kan vertellen hoe onze voedingsstatus is, en ons vervolgens adviezen op maat geeft. Of voor patiënten, waarvoor zo’n advies direct wordt doorgegeven aan de ziekenhuiskeuken, die vervolgens binnen 30 minuten een maaltijd aflevert die past in dat advies.
Congres Health, Food & Technology
Tijdens Health, Food & Technology komt u nog meer te weten over actuele technologische ontwikkelingen, toepassingen en kansen om voeding en zorg te verbinden. Het doel van het event is om innovators uit IT, food en zorg samen te brengen. Komt u ook? Bekijk het programma van Health, Food & Technology