Enkele bedrijfskundige eyeopeners in zorgmanagement

Financieel managementNaar aanleiding van dagelijkse ‘problemen’ van managers in de zorg, delen twee docenten van de opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement enkele eyeopeners. Deze docenten staan, naast hun theoretische kennis, met hun voeten in de zorgpraktijk. Zodat ze weten hoe weerbarstig de praktijk kan zijn en hun kennis altijd up-to-date is.

Financiën zijn stuurbaar, ook voor non-financials

Gijs Holterman, docent module Financieel management, werkt als Manager Bedrijfsvoering bij Stichting St. Anna.

Wat mij opvalt, is dat deelnemers in de opleiding vooraf opzien tegen de module Financieel Management. Ik laat ze inzien dat er een sterke koppeling is tussen financiën en hun eigen praktijk, die ook voor non-financials heel erg stuurbaar is. En dan valt het kijken naar al die cijfers heel erg mee. Sterker nog, het is gewoon leuk!

Tip: download de gratis proefles Financieel management in de zorg

Het geeft enorm veel energie als je, vanuit je eigen vakgebied, mensen op weg helpt om de finance in hun organisatie te doorgronden. Hierbij houd ik mezelf ook scherp in de diverse theoretische vraagstukken. Het is dus het combineren van het nuttige met het aangename.

Een goede manager heeft échte controle op zijn agenda

Erik Schensema – docent van de modules Zorglogistiek en Marketing, Kwaliteit en Klantgerichtheid – is onafhankelijk adviseur en interimmanager in de care en cure (ZKH, GGZ,VG,VVT,BJZ).

Volle agendaIk zie dat veel deelnemers structureel zoeken naar de balans in werk, privé en studiebelasting. Druk, druk, druk! Maar feitelijk is het geen issue. Zorgvuldige planning en keuzes maken bepalen de agenda en beheersen de waan van de dag. Hier controle op hebben, maakt dat je kan organiseren en dat je een goede manager bent. Daar ondersteun ik in.

Ook stimuleer ik de mensen zoveel mogelijk om de opgedane kennis ook echt in de praktijk te gebruiken. Maak je ambities waar:

  • Wees proactief en ondernemend en maak concreet wat je eigen wensen en mogelijkheden zijn.
  • Kwaliteiten moet je benutten en als je merkt dat die kansen er niet zijn, zal je stappen moeten maken om een andere richting op te gaan.
  • Toon lef en schroom niet om je mening te geven.

De zorgsector heeft transformers nodig die in staat zijn om veranderingen te realiseren. De bagage die je vanuit de opleiding krijgt, kan je hierbij ten volste benutten.

Ik krijg energie van de dialoog die ontstaat tijdens de lessen. De diversiteit aan kwaliteiten en achtergronden (verschillende sectoren en organisaties) is verrijkend. De kennis in de modules geven het theoretisch kader en die verbinden we rechtstreeks met de eigen dagelijkse praktijk. Dat zorgt voor bewustwording en het relativeren van de realiteit: daar groeit een mens van. Om hier een bijdrage aan te leveren geeft mij zelf weer meer inzichten en heel veel lol in het werk.

Bij de opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement geven deze docenten geen les; ze gaan de interactie aan met de opleidingsdeelnemers. Om ze uit te dagen, te prikkelen tot nieuwe inzichten en om ze te stretchen om meer uit hun ‘kunnen’ te halen. En om een ontwikkelingsstap te maken. Met als resultaat: de deelnemers zijn enthousiast, en de docenten zelf ook! Zo zouden alle opleidingen moeten zijn, toch!?

Aan de slag met de opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

De opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement stelt de bedrijfskundige benadering in zorgmanagement centraal en is een perfecte aanvulling op uw kennis en ervaring in de zorg. In één jaar wordt u klaargestoomd voor de hogere functies in de gezondheidszorg.

Na afloop heeft u de kennis en inzichten om dagelijkse incidenten te vertalen naar strategisch beleid. U maakt een strategisch bedrijfskundig jaarplan voor uw organisatie(onderdeel) en behaalt het erkend Hogeschool Post Bachelor Diploma.

Deze opleiding heeft mij geleerd om afdelings – overstijgend te kijken. Het is belangrijk om te weten waar je sterkten en je zwaktes als organisatie liggen. Ondernemen wordt ook voor afdelingsmanagers steeds belangrijker!

Lees meer over de opleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

 

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

eBook Kwaliteit en Veiligheid in de zorg

Patiënten en cliënten in zorgorganisaties moeten erop kunnen vertrouwen dat zij kwalitatief goede en veilige …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *