De gezondheidszorg in Nederland is constant in ontwikkeling. Digitalisering, waardegedreven zorg, personalisering en keuzevrijheid zijn slechts een greep uit de ontwikkelingen. Zorgkosten blijven stijgen en zijn binnen het huidige model op de lange termijn onhoudbaar. Hoe ziet de zorg in 2030 er dan uit? Een drietal ontwikkelingen die een steeds grotere rol gaan spelen.
1. eHealth en technologie
Digitale zorgtechnologie – ook bekend als eHealth – biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden. Hoewel eHealth-oplossingen de persoonlijke en menselijke zorg nooit compleet zullen vervangen, zijn er wel veel nieuwe mogelijkheden. Een pratende robot kan worden ingezet om een dementerende oudere te herinneren medicatie in te nemen. Patiënten die regelmatig de bloeddruk moeten meten, hoeven hiervoor niet meer langs de huisarts, maar kunnen dit thuis doen. De bloeddrukmeter stuurt de gegevens gelijk door naar de huisarts. Een psycholoog die overal beschikbaar is door middel van online consulting. eHealth creëert nieuwe mogelijkheden voor de patiënt en de behandelaar.
2. Functioneren centraal: de daadwerkelijke zorgvraag
Gezondheidszorg draagt bij aan het optimaal functioneren van mensen. Functioneren betekent dat mensen zoveel kunnen leven, zoals zij dat willen. Dit wordt bepaald door de gezondheid, veroudering en chronische aandoeningen, alsmede aan aantal andere persoonlijke en externe factoren. Door te kijken naar het functioneren zoals de patiënt dat zelf ziet, kan de gezondheidszorg de meest waardevolle bijdrage leveren waarbij preventie een steeds belangrijkere rol speelt in de gezondheidszorg
3. Netwerkzorg
De zorgvraag wordt steeds complexer. Om hier aan te voldoen is er geen sprake meer van één zorgaanbieder, maar zijn er meerdere aanbieders bij betrokken. Samenwerken is in dit verband noodzakelijk. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet twee soorten zorgnetwerken. Enerzijds zijn er de georganiseerde netwerken van zorgaanbieders. Dit zijn zorgnetwerken waarbij de keten op elkaar is afgestemd en elkaar opvolgt. Dit gebeurt vooral voor chronische aandoeningen, zoals diabetes, COPD, kanker, ziekte van Parkinson, etc. Anderzijds zijn er persoonlijke zorgnetwerken rond cliënten. Een dergelijke zorgnetwerk omvat alle professionele zorg- en hulpverlening die noodzakelijk is voor de cliënt. Denk bijvoorbeeld aan de mantelzorger, de huisarts, de medisch specialist, de fysiotherapeut, etc.
De zorg zal er in 2030 op een aantal vlakken heel anders uitzien. De zorg wordt nog slimmer, persoonlijker en toegankelijker gevraagd.
Cursus Actueel Inzicht in de Gezondheidszorg
Tijdens de 2-daagse cursus ‘Actueel Inzicht in de Gezondheidszorg‘ krijgt u volledig inzicht in:
- Actuele stand van zaken
- Financiering en bekostiging
- Samenwerken en partnerships
- Bestuur en governance
- Privacy in de zorg & Digitalisering