Hoera!!!!, de gezondheidszorg heeft weer een record

De totale uitgaven van de zorg zijn het afgelopen jaar door de symbolische grens van 100 miljard euro gegaan. Een groei van 3,1% volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Omdat onze economie iets harder groeide is het relatieve aandeel in ons bestedingspatroon licht gedaald. 12,9% van ons inkomen gaat op aan zorg. Dat is ruim 5.800 euro per persoon.

Zorg mag wat kosten. En gelukkig wordt het grootste deel van die 100 miljard ook zeer goed besteed. Onze gezondheidszorg staat hoog aangeschreven en er is een hoge klanttevredenheid bij veel zorgproducenten. Maar het gaat niet overal goed.

Schrikbarend hoge winsten

Zo zijn er in de thuiszorg een aantal zorgleveranciers die ongezond bezig zijn. Bijna 100 thuiszorgbedrijven maken schrikbarend hoge winsten. Een zorginstelling uit Almelo komt op een winstmarge van 67% terwijl 3% normaal maximaal haalbaar is. Dubbel schrijven of in vakantieperiodes geen zorg bieden maar wel declareren, personeel uitbuiten, cliënten die al kwetsbaar zijn extra benadelen.  Een Rotterdamse thuiszorgaanbieder stond recent voor de rechter. Zij probeerde publicaties door Follow the Money, Pointer en Reporter Radio tegen te houden. Gelukkig vond ook de rechter dat het feitenonderzoek door journalisten naar de wanpraktijken deugdelijk was en die liet de uitzending gewoon doorgaan. Zo konden wij leren dat de oprichter van dit bedrijf zichzelf in twee jaar al meer dan een miljoen euro had uitgekeerd. De Nederlandse Zorgautoriteit die dit soort schandalen zou moeten voorkomen vindt het onderzoeken van deze wantoestanden ingewikkeld en tijdrovend……. Een simpele bestudering van de jaarrekening van dit soort fraudeurs zou alles glashelder hebben aangetoond. Een cursus jaarrekeninglezen?

Exploderende begrotingen

Andere zorgen zijn er rondom de exploderende begrotingen van gemeenten. Zij moeten opdraaien voor grote overschrijdingen in de Jeugdzorg en WMO. Den Haag heeft allerlei taken naar de gemeenten overgeheveld zonder de daarbij noodzakelijke financiële voorzieningen te treffen. Komende jaren krijgen veel gemeenten hun begrotingen niet meer sluitend. Zo moeten ze mogelijk gaan bezuinigen op hun overige voorzieningen omdat de zorg te duur wordt. Er komen nu extra bedragen van het ministerie maar die zijn slechts een klein deel van de echte kosten.

Weer vele miljoenen het schip in

En dan hebben we de zorgverzekeraars nog. Een van hen weigert een ziekenhuis te betalen voor de zorg die wel geleverd is maar de quota zijn al bereikt. Halverwege dit jaar is er een patiëntenstop voor die verzekeraar omdat het betreffende ziekenhuis niet weer vele miljoenen het schip in wil gaan. Je zal maar naast dit ziekenhuis wonen en nu de halve stad door naar een andere zorgaanbieder omdat je verzekeraar de rekeningen niet betaalt. Goede zorg en succesvolle behandelingen worden niet op waarde geschat en de rekening wordt bij de zorgaanbieder en de patiënt neergelegd.

Stevig financieel fundament vereist

Om je zorgorganisatie goed te laten functioneren is naast de noodzakelijke vakkennis, zorgprofessionaliteit en passie voor cliënten ook een stevig financieel fundament vereist. Want je kan niet meer terugvallen op de financiële discipline binnen of buiten je organisatie. Integraal inzicht in het reilen en zeilen van je bedrijf vraagt om een eigen oordeelsvorming en dan kan je niet de ogen sluiten voor de complicerende werkelijkheid van de geldstromen die niet altijd goed voorspelbaar kruipen waar het niet gaan kan. Zorgmanagers en bestuurders moeten een goede gesprekspartner zijn van de accountant, boekhouder en controller. Dat vraagt een investering in je persoonlijke ontwikkeling. 100 Miljard is een hoop geld en het lijkt niet op te kunnen maar het is weg voor je er erg in hebt!

Je zorgrendement verhogen door het optimaliseren van jouw financiële inzicht?

De zeer goed gewaardeerde 2-daagse cursus Financieel management voor non-financials in de zorg biedt je in korte tijd de basiskennis en goede handvatten om inzicht en grip te krijgen op alle financiële zaken waarvoor ze binnen de zorgorganisatie, afdeling of het team verantwoordelijk voor zijn.
Bezoek de website

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *