Als studente Medical Informatics aan de universiteit van Amsterdam ben ik soms verbaasd. Waarom kan ik wel via mijn telefoon en tablet mijn bankgegevens inzien, met mijn vrienden communiceren, een vliegticket boeken maar aan de andere kant heb ik nauwelijks de mogelijkheid om mijn dossiergegevens in te zien, digitaal met mijn arts te communiceren en staat mobile health nog in de kinderschoenen?
e- en mHealth maken het mogelijk voor de patiënt om langer thuis te blijven wonen, resulteren in hogere zelfredzaamheid en zelfzorg, maar toch wordt hier nog maar weinig gebruik van gemaakt. Ook een groot percentage van de ouderen heeft tegenwoordig een computer, telefoon of tablet dus dit kan niet de beperkende factor zijn. Maar wat is dan wel de reden dat dit nog niet op grote schaal gebruikt wordt bij ouderen en chronisch zieken?
Waar wel al door veel mensen gebruik van wordt gemaakt is de quantified self-management. Er zijn duizenden apps waarbij je je medische gegevens kan meten en bijhouden: je gewicht, je bloeddruk, het aantal stappen dat je gezet hebt, je slaapritme etc. Alleen hoe betrouwbaar zijn deze zelfmetingen? Zouden die apps een keurmerk moeten hebben? En wie is de eigenaar van deze data? Alle metingen worden in een database opgeslagen en waarschijnlijk heeft de applicatie ontwikkelaar ook toegang tot jouw persoonlijke data. Hoe weet je zeker dat deze gevoelige medische data nooit tegen je gebruikt wordt door je werkgever, (zorg)verzekering of hypotheek?
Tijdens het mobile Healthcare congres 8 oktober a.s. hoop ik antwoorden te krijgen over de stand van zaken en de toekomstige mogelijkheden van mobile health. Het interessante aan deze dag lijkt mij dat sprekers van verschillende disciplines en achtergronden met elkaar om de tafel komen om hun ervaringen en kennis uit te wisselen. Uit de programmabrochure blijkt hoe breed het onderwerp mHealth is en dat er naast de digitale trends, telemedicine, big data, smart sensoring, zelfmanagement & zelfmeting, mobile patient communication, remote monitoring, mVisits & mConsults, financiering, wearables, privacy & security, games for health en (open)patiëntportalen ook cases uit de praktijk worden behandeld. Deze verschillende thema’s maken het voor mij als Masterstudent Medical Informatics interessant om die dag alvast in het heden en de toekomst van de mobile health te kijken en een unieke kans om meer over mobile health te weten te komen!
Door: Esmée Tensen, studente Medical Informatics aan de Universiteit van Amsterdam
Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 500 spelers uit de mhealth value chain. Het Mobile Healthcare event biedt u een overzicht van best-practices van eHealth implementaties, visies en strategieën en het brengt de belangrijkste spelers uit de mHealth value chain bij elkaar. Meer informatie