Regionale ziekenhuizen gaan een andere toekomst in: ‘Van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’

De harde noodzaak voor integrale zorg

Om in de toekomst de beste zorg te leveren, is integrale zorg rondom de patiënt, binnen een regionaal netwerk van zorg- en welzijn, noodzakelijk. 28 regionale ziekenhuizen, verenigd in de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) hebben daarom dit hun nieuwe strategische koers ‘van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’ bekend gemaakt. Naast (medische) diagnostiek en behandeling gaar regionale ziekenhuizen zich ook op preventie, vermindering van ongezondheid en bevordering van gezondheid; sterk verankerd in de regio én samen met de patiënt. In de regio Hardenberg is dat reeds jarenlang operationeel in projecten Vitaal Vechtdal en Gezond Coevorden.

De stijgende zorgvraag, de beschikbaarheid van nieuwe behandelingen, het oplopende personeelstekort en de toenemende individualisering betekenen dat de rol van regionale ziekenhuizen moet veranderen. In de kern zullen regionale ziekenhuis naast het bieden van diagnostiek en behandeling zich meer richten op vroeg signalering en het voorkomen van ziekte. Zo zijn de zorgparameters in de regio van de toekomst niet alleen gericht op ziekte, maar ook op het voorkomen van ziekte waarbij de kwaliteit van leven centraal staat.

Samen in en buiten regio

Regionale ziekenhuizen doen dat niet alleen maar samen met zorgaanbieders in de regio die op hun hun beurt weer verbonden zijn met een netwerk tot buiten de kern regio. Tachtig procent van de ziekenhuiszorg is algemene ziekenhuiszorg. Daar zit de meeste ervaring en hebben de zorgprofessionals korte lijnen met de huisartsen en andere zorgverleners in de regio. Dankzij goede samenwerking in een netwerk tussen een SAZ ziekenhuis, opleidingsziekenhuis (STZ) en/of academisch ziekenhuis worden patiënten met een hoogcomplexe zorgvraag voor (een deel van) de behandeling doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Auteur: Dr. Wouter van der Kam, gepromoveerd in de communicatie binnen de gezondheidszorg en heeft meer dan 18 jaar ervaring als bestuurder van verschillende zorggroepen, waaronder de Antonius Zorggroep en het Zaans Medisch Centrum. Momenteel is Wouter bestuursvoorzitter van de Saxenburgh Groep en lid van het SAZ bestuur. Met zijn focus op samenwerkingen en netwerken, brengt hij huisartsen, ziekenhuiszorg en ouderzorg uit de regio samen en tevens hoofddocent van de cursus Zicht op Ziekenhuizen

 

Alles over de financiering en organisatie van ziekenhuizen

Met de cursus Zicht op ziekenhuizen bent u in 2 dagen volledig op de hoogte van de financiering en organisatie van ziekenhuizen.

Bezoek de website

 

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *