Gezonder zijn, dat willen we allemaal wel. Maar wat moet u daarvoor precies doen? En hoe krijgt u gezond gedrag ingeslepen? Voedings- en gezondheidswetenschapper Nard Clabbers werkt bij TNO aan een breed, uitdagend en ambitieus programma om mensen te motiveren gezonder te leven. Op 15 juni geeft hij tijdens Health, Food & Technology Event een uitgebreide toelichting. Hier alvast een voorproefje.
Lunchtijd! Met een paar collega’s wandelt u naar het bedrijfsrestaurant. Terwijl u een dienblad pakt, kijkt u op uw horloge, dat knippert. De ijzerwaarde in uw bloed blijkt aan de lage kant. Daarom kiest u op advies van uw gezondheidsapp voor volkorenbrood en een salade met sperziebonen en sinaasappelpartjes.
Toekomstmuziek? Ja. Maar niet heel lang meer. Voedingsadvies op maat heeft de toekomst. Een algemeen voedingsadvies heeft zijn beperkingen, omdat voeding door verschillende personen soms heel verschillend wordt verwerkt. Bij de een draagt het duidelijk bij aan de gezondheid, bij de ander amper. Of: de een verdraagt het prima, de ander niet.
Meteen inzicht
Kortom: gepersonaliseerd voedingsadvies. Voeding die bij u past en bijdraagt aan uw gezondheid. Daarvoor is het nodig dat mensen op ieder moment op een gemakkelijke manier kunnen zien hoe het staat met hun gezondheid. Dus niet door bloed te prikken. Op diverse plaatsen in de wereld wordt daar onderzoek naar gedaan. Zo zijn we bij TNO bezig met een sensor die door uw huid heen uw bloedglucose kan meten. Hoe precies weten we nog niet, maar over tien jaar hebben we waarschijnlijk allemaal à la minute inzicht in onze vitale functies.
Inslijpen
Het begint met inzicht, met kennis. Maar kennis alleen is niet genoeg. Veel mensen met een ongezond eetpatroon weten heel goed dat ze gezonder zouden moeten eten. Toch doen ze het niet. Bijvoorbeeld omdat nog meer en/of urgentere issues hebben. Hoe krijgen we deze mensen nou toch zover dat ze van gezond eten een gewoonte maken? Dat het een ingeslepen patroon wordt?
Een half jaar geleden zijn TNO, de Universiteit van Wageningen en een flink aantal bedrijven het programma Personalised Nutrition and Health gestart. We hebben als doel om consumenten zélf een goede keuze te laten maken. Twee zaken zijn dan belangrijk.
- à la minute inzicht krijgen in de gezondheid van mensen
- een programma ontwikkelen dat hen stimuleert structureel gezonder te leven
Twee sporen dus. Het eerste spoor is het domein van de biologen en voedingsdeskundigen: de mensen met kennis van wat gezondheid is en hoe u die kunt meten. Het tweede spoor is het speelveld van gedragswetenschappers: psychologen en sociologen die onderzoeken hoe we mensen kunnen motiveren tot ander gedrag. Beide groepen worden gesteund door technologen die alles weten van moderne techniek en het verzamelen en analyseren van data.
Snelle beloning
Vergeet de thermometer, de bloeddrukmeter en andere oude meetapparatuur. Over tien jaar vertelt uw smartphone of uw smartwatch u wat uw bloeddruk, uw lichaamstemperatuur, uw BMI en uw bloedwaarden zijn. Vervolgens krijgt u advies op maat. Volgt u dat op, dan ziet u waarschijnlijk al na een paar dagen verbetering, wat u kan motiveren om gezond gedrag vol te houden. Zo voorkomt u wellicht een hoop ellende.
Workshop voeding in de zorg
Benieuwd naar wat zo’n oplossing zou kunnen betekenen in termen van welzijn, zorgkosten en arbeidsproductiviteit? Kom dan op 15 juni naar mijn presentatie op het congres Health, Food & Technology. Naast een presentatie over ons onderzoeksprogramma organiseren we op het event ook een workshop over ‘persoonlijk voedingsadvies in de zorg’. Wat is hier de toekomst? Hoe gaan we die vormgeven en met wie? Binnen het onderzoeksprogramma Personalised Nutrition and Health is ruimte om aan dit onderwerp te gaan werken in een nieuwe publiek-private proeftuin. Wilt u meedenken of meedoen? Geef u dan op voor deze sessie.
Congres Health, Food & Technology
Tijdens Health, Food & Technology komt u nog meer te weten over actuele technologische ontwikkelingen, toepassingen en kansen om voeding en zorg te verbinden. Het doel van het event is om innovators uit IT, food en zorg samen te brengen. Komt u ook? Bekijk het programma van Health, Food & Technology