Wat is de prioriteit onder de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg?

De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) verplicht de overdracht van data tussen zorgverleners. De zorgverleners beschikken hierdoor te allen tijde over complete en actuele data van patiënten. Elektronische gegevensuitwisseling is minder foutgevoelig én gaat sneller dan de oude manier. Het heeft dan ook voordelen voor zowel patiënten als zorgaanbieders. Wat zijn de gevolgen van de Wegiz exact en hoe staat de wet er nu voor?

De gevolgen van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

De Wegiz draagt bij aan veilige, efficiënte en betaalbare zorg. Elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgverleners heeft dus positieve gevolgen voor alle betrokkenen bij zorgverlening, bijvoorbeeld:

  • Gevolgen voor de patiënt
    • Gemak, de arts heeft een compleet en recent overzicht van de medische historie van de patiënt. Hij of zij hoeft hierdoor niet langer de eigen medische geschiedenis te herhalen.
    • Veiligheid, de kans op fouten minimaliseert omdat zorgprofessionals alle medische data van patiënten hebben.
    • Privacy, de Wegiz omvat duidelijke regels omtrent bevoegdheden en toegang. De privacy van patiënten is hierdoor gewaarborgd.
  • Gevolgen voor de zorgprofessional
    • Compleet overzicht, het is van levensbelang om over de juiste informatie te beschikken, zeker wanneer een arts beslissingen onder hoge druk neemt. De wet maakt dit mogelijk, waardoor vermijdbare fouten en onnodige ziekenhuisopnames worden voorkomen.
    • Focus op de zorgtaak, de benodigde gegevens zijn snel en gemakkelijk in te zien. Dubbele onderzoeken en administratieve taken zijn hierdoor verleden tijd. Artsen hebben hierdoor meer tijd voor écht belangrijke zorgtaken.
    • Meer werkplezier, de toenemende focus op de zorgtaak zorgt dat zorgprofessionals meer van hun werk genieten. Zij werken immers niet in de zorg voor administratieve taken.

Het werk van de zorgprofessional is dus minder foutgevoelig en tijdrovend, waardoor zowel patiënt als arts veiliger en gemakkelijker werkt.

De vier focusgebieden van de Wegiz

De zorg bestaat uit vele datastromen. VWS heeft elf gegevensuitwisselingen gedefinieerd, waarvan er vier prioriteit hebben, namelijk:

  • Medicatieoverdracht, jaarlijks zijn er ruim 27.000 ziekenhuisopnames en 1.000 slachtoffers door fouten met medicatie. Een complete overdracht van medicatiegegevens voorkomt dit.
  • Basisgegevens van patiënten, alle artsen gebruiken een bepaalde set patiëntgegevens, zoals informatie over allergieën of labuitslagen. Deze gegevens zijn voor alle artsen van belang.
  • Overdracht tussen verpleegkundigen, het dossier wordt tegelijkertijd overgedragen met een patiënt. Verpleegkundigen moeten de gegevens in het dossier dan opnieuw vastleggen omdat het niet voldoet aan de eigen richtlijnen. Dit is dankzij de Wegiz niet meer nodig.
  • Beeldbeschikbaarheid, artsen gebruiken vaak beelden bij de behandeling van patiënten. Het is vaak nodig om deze beelden te delen met andere zorginstellingen. Elektronische uitwisseling maakt dit makkelijker.

Deze vier gegevensstromen hebben prioriteit. De andere gedefinieerde datastromen bouwen hierop verder.

De status van de wet

De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg ligt op dit moment bij de Eerste Kamer, de Tweede Kamer heeft namelijk unaniem ingestemd met het voorstel. De Wegiz wordt dus binnenkort aangenomen.

Versnel gegevensuitwisseling in de zorg

Wil jij een gegevensuitwisselingsplan opstellen voor jouw organisatie, zodat je vermijdbare fouten kunt voorkomen? Meld je dan aan voor de opleiding (digitale) Gegevensuitwisseling in de zorg van SBO! Je leert hiermee het juridische kader van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg kennen, met daarbij de mogelijkheden en verplichtingen voor jouw organisatie. Jij bent hierdoor in staat om beslissingen te nemen en doelgericht aan de slag te gaan met de Wegiz.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

eBook Kwaliteit en Veiligheid in de zorg

Patiënten en cliënten in zorgorganisaties moeten erop kunnen vertrouwen dat zij kwalitatief goede en veilige …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *