10 adviezen voor verantwoord veranderen in het sociaal domein

Gemeenten en zorgaanbieders: samen optrekken?

Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet, de Wmo 2015 en de Participatiewet. Na een periode van voorbereiding zijn gemeenten en aanbieders van Wmo en Jeugdhulp (de zorgaanbieders) volop bezig met de uitvoering van deze nieuwe taken en verantwoordelijkheden in het sociale domein. Deze uitvoering is complex en kent veel onzekerheden met betrekking tot de beschikbare en bestede middelen, de processen en de bijbehorende (financiële) verantwoordingseisen.

Dé 10 adviezen voor u op een rij!

1) Gemengde sturing is nodig
2) Wees niet te ongeduldig
3) Kijk naar maatwerk, breder dan het sociale domein
4) Stimuleer leiderschap
5) Ontwikkel verschillende soorten sturingskengetallen
6) Zorg voor de juiste kennis en voor risicomanagement
7) Durf keuzes te maken
8) Werk niet voor elkaar, maar met elkaar
9) Breng samen de administratieve lastendrukte terug
10) Vind een balans tussen transformeren en controleren

Lees de uitgebreide toelichting van de 10 adviezen in het artikel Transitie onder controle

Meer weten?

 

*De opleiding Beleidsadviseur sociaal domein is een opleiding waar theorie en praktijk elkaar vinden in een interactieve training. Privacy kan goed worden geïntegreerd bij het verlenen van adequate hulp- en dienstverlening, als professionals leren zich goed en zorgvuldig te bewegen in het veld van privacy afwegingen.

*Zorg er met de opleiding Bedrijfsvoering in het sociaal domein voor dat u het juiste advies kunt blijven geven én dat door effectieve sturing resultaten behaald worden.

*Op de praktijkcursus Werken met wet- en regelgeving in het sociaal domein krijgt u handvatten en praktische tips over hoe u kunt inspelen op de uitdagingen van de regelgeving in het sociaal domein.

*Op de praktijkcursus Werken met wet- en regelgeving in het sociaal domein krijgt u handvatten en praktische tips over hoe u kunt inspelen op de uitdagingen van de regelgeving in het sociaal domein.

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Veelgestelde vragen over de Omgevingswet van 1 januari 2024

De Omgevingswet is op 1 januari in werking getreden. De wet bundelt de regelgeving omtrent …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *