De 4 D’s van gemeente Veenendaal: zo werken zij datagedreven

Gemeenten beschikken over grote hoeveelheden data. Over inwoners, maar bijvoorbeeld ook over de fysieke leefomgeving. In het gebruik daarvan liggen enorme kansen, maar er is veel nodig om als gemeente de transformatie te maken naar een datagedreven manier van werken. Morgens collega’s Thijs Molenaar en Mark Elstgeest gingen in gesprek met Seba Tomatala-Vig, senior innovatiemakelaar van de gemeente Veenendaal, om te ontdekken hoe de gemeente aan de slag is gegaan met deze transformatie. Dit is het eerste interview in een reeks over datagedreven werken binnen gemeenten.  

Wat wil de gemeente Veenendaal met datagedreven werken?

“De afgelopen twee jaar hebben wij ernaar gestreefd om onze missie met het DATAlab te realiseren; het laten zien van de dynamiek in datagedreven werken. Het is echt een andere manier van waarde leveren. Daarom investeren wij aan de voorkant om te onderzoeken wat de echte behoefte is van collega’s, hoe dat onderverdeeld kan worden in datavraagstukken en welke producten daaruit komen. Uiteindelijk kunnen we echt de werkzaamheden veranderen.

Een typisch DATAlab-project begint met zo breed mogelijk dromen. Welke stap kunnen we vandaag zetten om onze toekomstdroom te bereiken? De droom van onze wethouder is om met een VR-bril op in een wijk te kunnen rondlopen en zo direct te zien welke mensen daar over dertig jaar komen wonen. In deze droom komen verschillende zaken bij elkaar: ondersteund door data kunnen zien welke mogelijke maatschappelijke vraagstukken op ons afkomen. Dat beeld ligt nog ver in de toekomst. Een eerste stap om daar te komen hebben we gezet met de ontwikkeling van de woningmarktmonitor. We willen het liefst betaalbare woningen voor de gemeente Veenendaal. In een prototype dashboard hebben we het inzicht in de verhoudingen tussen sociale huur en koopwoningen visueel vormgegeven. We voeren dit prototype nu in een pilot uit. Een tweede stap kan zijn om te gaan werken met prognoses. Daarmee gaan we een meerjarentraject in. Het is een iteratief proces.

Datagedreven werken betekent namelijk nadenken over de waarde die je wil leveren, aanpassingen maken in je werkzaamheden zodat je de waarde kan leveren en de juiste data kan verzamelen. Dit doe je met hedendaagse tooling en met de juiste afspraken om deze data te managen. Elke stap voer je deze activiteiten uit en maak je een klein stukje van de toekomst. Door nu al op een juiste manier data op te slaan, kunnen we over een tijdje goede voorspellingen doen.”

Lees het volledige artikel op: morgens.nl

Ook aan de slag met Datagedreven werken binnen jouw organisatie?

Op 13 september start weer een nieuwe editie van de opleiding Datagedreven werken binnen de Publieke sector. Deze opleiding is speciaal bestemd voor business professionals werkzaam binnen de (semi-)overheid die data- ofwel informatie gedreven werken willen implementeren.

Een van de docenten is Lianka Bruijnen, Consultant bij Morgens. De opleiding is persoonlijk en praktijk gericht. Je leert uit eerste hand hoe jij de omslag moet maken van procesgericht werken naar zaakgericht werken en welke randvoorwaarden je hierbij kunnen helpen. Meer informatie?

Over admin

Bekijk ook

NIS2-richtlijn: Met deze stappen bereid je jouw organisatie voor

De NIS2, de Europese richtlijn voor beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, wordt binnenkort in Nederlandse …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *