Steeds meer aandacht voor data-ethiek met de opkomst van generatieve AI

Data-ethiek krijgt steeds meer aandacht in de snel veranderende wereld van data; van de opkomst van generatieve AI tot de AI Act en van datagedreven werken tot datageletterdheid. Volgens Jack Esselink, AI-ethicus bij Studio Pulpit, springt de razendsnelle opkomst van ChatGPT er het meest uit. Het onderwerp is veelvuldig in het nieuws, waardoor er behoefte is aan duiding en reflectie over wat dit voor de arbeidsmarkt, de maatschappij en de wereld betekent. Wat zijn voorbeelden van data-ethische vragen die een belangrijke rol spelen en wat moet je doen met de effecten van datawetgeving op de data governance in jouw organisatie?

Data-ethische vraagstukken

De komst van ChatGPT genereert veel aandacht voor AI en de bijbehorende ethische vragen. Je moet hierop voorbereid zijn als organisatie. Enkele voorbeelden van data-ethische vraagstukken zijn:

  • In hoeverre zijn de resultaten van AI nauwkeurig? De vooringenomenheid en verzinsels van AI zijn reden tot zorgen. De redenen dat ChatGPT ongewenste antwoorden geeft, zijn onduidelijk.
  • Zetten we AI voor de juiste doeleinden in? AI kan namelijk ingezet worden om nepnieuws of verkeerde informatie te verstrekken. Hiermee kun je meningen manipuleren en verdeeldheid creëren.
  • Hoe ga je cyberaanvallen tegen? AI wordt namelijk ook ingezet voor kwaadaardige doeleinden. Hackers ontwikkelen constant nieuwe software of passen bestaande software aan om detectie te vermijden.

Het is belangrijk om na te denken over deze data-ethische vragen, want is het wel verantwoord om AI in te zetten als er nog onduidelijkheid is rondom deze vragen? De Artificial Intelligent Act (AI Act) is het antwoord. De wet zorgt ervoor dat AI legaal, ethisch verantwoord en technisch robuust gemaakt wordt. Dit beïnvloedt de data governance in jouw organisatie.

De effecten van datawetgeving op Data Governance in de organisatie

De ontwikkeling van AI-toepassingen zorgt dat er nieuwe datawetgeving tot stand komt. Als organisatie moet je hier alert op zijn en nadenken over de impact van de AI Act op de kaders van data governance in jouw organisatie. Kortom; jouw data governance-framework moet voldoen aan de juridische kaders.

Word dé data governance expert  in jouw organisatie

Je leert tijdens de opleiding Praktische Aanpak van Data Governance van SBO om een goed data governance-framework te realiseren! Na deze opleiding is jouw data-beleid ethisch verantwoord en ben je voorbereid op de komst van nieuwe data- en privacywetten. Deze opleiding is ook Incompany te volgen. Jij en jouw collega’s zitten zo in een keer op hetzelfde kennisniveau.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Drie schendingen van de privacywet door TikTok

Een schending van de privacywet is een serieuze overtreding. Desalniettemin beging het social media-platform TikTok …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *