Vier redenen om data governance in 2023 te verwerken in jouw datastrategie

2023 is het jaar om data governance te verwerken in jouw datastrategie. Digitalisering speelt een grote rol binnen het overheidsdomein en vormt een belangrijke bron van data. Het is belangrijk om bewust om te gaan met deze data. Beslissingen op basis van onjuiste data hebben namelijk datalekken, dataerrors en misbruik van gevoelige informatie als resultaat. Data governance is dan ook cruciaal, en niet alleen in het overheidsdomein maar ook in de private sector.

Trends omtrent jouw datastrategie

Deze vier trends beïnvloeden jouw datastrategie:

  • Recessie bestrijden met digitalisering

Bijna elke organisatie voelt in 2023 de pijn van de recessie. Digitaliseer processen om te besparen en gebruik de data die hieruit voortvloeit om prognoses te maken. Je creëert hierdoor een betrouwbaar vooruitzicht en je voorkomt onnodige uitgaven. Gebruik hiervoor wel de juiste data(processen).

  • Strengere regulering op omgang met data

Zowel op Nederlands als Europees niveau wordt de komende jaren nieuwe datawetgeving geïntroduceerd. Deze wetgeving reguleert en controleert de wereld van data, zoals de AVG.  De druk groeit alleen maar in 2023 met de komst van de Wet Digitale Overheid, de Digital Services Act en de AI Act. Bereid je voor en zorg voor een veilig en ethisch databeleid.

  • Groei van cloudgebruik

Werken in de cloud was een toevlucht tijdens de pandemie. Cloud computing is een uitkomst voor dataopslag en eenvoudige toegang op afstand. Organisaties maken steeds vaker de overstap naar meerdere cloud-platformen (Multicloud). Verlies hierbij niet het overzicht in waar je data te vinden is, hoe dit verwerkt wordt en wie hier bij kan.

  • Verwachting datageletterdheid werknemers

Datageletterdheid gaat een grotere rol spelen in 2023. De overheid investeert namelijk in de digitale vaardigheden van alle burgers. Deze vaardigheden zijn hard nodig binnen het bedrijfsleven, steeds meer systemen worden namelijk geautomatiseerd. Werknemers spelen dan ook een belangrijke rol in het verwerken en omgaan met data. Maar hebben zij de juiste vaardigheden, kennen zij hun verantwoordelijkheden en gaan ze veilig om met data?

Neem de regie over jouw datastrategie

Data governance is essentieel voor elke organisatie die weloverwogen beslissingen neemt op basis van nauwkeurige en betrouwbare gegevens. Data governance creëert een handleiding voor databeheer waarmee je de input voor datamanagement bestuurt en verbetert. Borg de kwaliteit en bruikbaarheid van data in jouw organisatie en ga aan de slag met jouw datastrategie!

Wordt de data governance-expert van jouw organisatie

Wil jij aan de slag met data governance? Schrijf je dan in voor de opleiding Praktische Aanpak van Data Governance van SBO! Deze opleiding geeft jou de praktische handvatten om een strategisch plan van aanpak te maken. Hierna implementeer én onderhoud jij succesvol jouw data governance-beleid in de organisatie. Deze opleiding is ook Incompany mogelijk.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Vijf vragen beantwoorden door middel van learning analytics

Learning analytics bestaat binnen organisaties vaak uit vijf kernactiviteiten: verzamelen, visualiseren, analyseren, interveniëren en automatiseren. …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *