Wat is datamanagement en wat is de rol van een CDO hierin?

Datamanagement is een ingewikkelde discipline, van verzamelen tot verwerken, analyseren en vernietigen. Het is al lastig genoeg om verborgen kennis binnen data te achterhalen en daarnaast krijg je te maken met privacywetgeving en onervaren eindgebruikers. Edward Blom, docent bij de opleidingen Chief Data Officer en Datamanagement binnen de Publieke Sector, vertelt meer over wat datamanagement is en welke rol jij speelt als CDO.

Wat is datamanagement precies?

Datamanagement is het beheer van data. Het gaat hierbij om het maximaliseren van de toegevoegde waarde van data voor jouw organisatie. Je bent hiermee bezig vanaf het moment van creëren tot het vernietigen van data.

Waarom moet je aan de slag met datamanagement?

Data bevat veel kennis die je kunt toepassen in het eigen vakgebied, maar ook in andere vakgebieden. Datamanagement is in deze tijd van digitale transformatie een toegevoegde waarde voor het oplossen van problemen en vraagstukken die organisaties hebben.

Wat doet een CDO?

Een Chief Data Officer is de aanjager van beter datagebruik in jouw organisatie. Hij of zij creëert een platform waarin data beschikbaar wordt gesteld voor eindgebruikers. Daarnaast zorgt hij of zij ervoor dat de eindgebruikers beter gebruikmaken van beschikbare data. Eindgebruikers leren met behulp van de CDO activiteiten beter om te gaan met data. Dit heet datagedreven werken.

Welke uitdagingen heeft een CDO?

Een CDO heeft diverse uitdagingen. Hij of zij moet niet alleen een platform creëren om data beschikbaar te stellen, maar moet ook de organisatie meenemen in het beter gebruikmaken van data. Hierbij komt hij of zij niet alleen de ontwikkeling van de organisatie tegen, maar ook ethische vraagstukken. Je denkt hierbij aan vragen als: mag deze data wel gebruikt worden of moeten we de data op een andere manier gebruiken?

Wat leer je tijdens de opleidingen?

We staan bij de opleiding Chief Data Officer en Datamanagement binnen de Publieke Sector stil bij de ontwikkeling van een datastrategie om innovatieve oplossingen te creëren. Deze oplossingen hebben data nodig, dus komt ook het creëren van een platform waarmee we eindgebruikers van data voorzien ter sprake. We behandelen ook vraagstukken omtrent privacy en ethiek. De opleidingen eindigen met de ontwikkeling van een roadmap waarmee deelnemers de groei naar een echte datagedreven organisatie inzetten.

Ga aan de slag met data

Wil jij samen met Edward Blom en andere deskundige docenten aan de slag om datamanagement in jouw organisatie vorm te geven? Schrijf je dan in voor de opleiding Datamanagement binnen de Publieke Sector of Chief Data Officer van SBO! Je leert niet alleen wat datamanagement is en hoe je jouw rol als CDO invult, maar ook hoe je jouw organisatie effectief met data laat werken. Beide opleidingen zijn ook Incompany mogelijk.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Data-ethiek binnen organisaties

Wat is het belang van data-ethiek binnen organisaties?

“Data-ethiek is enorm belangrijk. En enorm ingewikkeld… Een dialoog over ethiek heeft veel verschillende invalshoeken, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *