6 tips voor programma managers vanuit de praktijk

De opleiding Programma Management voor overheid en non-profit is al enkele jaren een groot succes. Meer dan 100 deelnemers hebben de opleiding succesvol doorlopen. Nu de volgende editie alweer gepland staat is het een mooi moment om te vragen hoe zij terugkijken op de opleiding. Wat is hen het meest bijgebleven na de opleiding en zouden zij als tip willen meegeven aan Programma Managers (in spé).

6 waardevolle tips van oud-deelnemers:

 1. “Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het aan de slag gaan met programmamanagement is het de kunst om tijd te nemen voor een goede voorbereiding. Go slow, to go fast…”
 2. “Wat ik waardevol vind om voor ogen te houden als ik start met een programma, is dat ik het niet alleen hoef te doen. Je hebt een heel team om je heen. Benut de verschillende expertises en krachten van je teamleden, en jij houdt als programmanager de regie in handen!”
 3. Neem/claim je tijd voor een goede definiëring. Dit helpt jezelf en anderen gedurende de rest van het programma.”
 4. “Zorg voor een heldere opdracht en duidelijk opdrachtgeverschap. Een programma is geen complex project, het is echt een werkwijze die je breder moet implementeren in de organisatie wil het succes hebben. Het is vooral ook pionieren en de lol hiervan inzien.”
 5. “Wat ik heb geleerd is, bij de start van een programma heel veel koffiedrinken met stakeholders, partners, gebruikers en belanghebbenden. Hoor hoe zij erin zitten, welke informatie ze hebben en welke lijnen zij kunnen inzetten die voor jou van belang kunnen zijn!”
 6. “Mijn ervaring is dat je na de cursus zelf vol overtuiging bent van de programmatische aanpak, maar je omgeving nog niet. Met name bij de start van het programma is het belangrijk om toch vol te houden met de programmatische aanpak. En daarbij vooral tijd te claimen om samen met het programmateam de visie/ambitie en doelstellingen scherp te krijgen en de organisatie (rollen/taken/bevoegdheden/overleg-en rapportagestructuur) goed neer te zetten.Ook al is men aanvankelijk sceptisch, later worden ze hier toch enthousiast over. Daarnaast is het van belang om de projectleiders van de onderliggende projecten te informeren over de opzet van het programma en een gevoel van saamhorigheid te laten ontstaan. Bijvoorbeeld door geregeld bijeenkomsten te organiseren waarbij een bezoek gebracht wordt aan elkaars projecten.”

Meer tips? Hoofddocent Jo Bos geeft vanuit zijn ervaringen in het begeleiden van een groot aantal programma’s vijf essentiële thema’s die het succes van een programma dichterbij brengen.

Opleiding Programma Management voor overheid en non-profit

De 5-daagse Opleiding Programma Management voor overheid en non-profit – verzorgd door Jo Bos en beoordeeld met een 9,6 – biedt een solide theoretische en praktische basis voor het werken in of leiding geven aan een programma. U krijgt:

 1. Cursus programmamanagement voor overheid en non-profitalles om een professioneel programma uit te kunnen voeren;
 2. veel praktische tips om direct uw eigen programma te verbeteren;
 3. aandacht voor alle aspecten van het programma (structuur, omgevingsmanagement, samenwerking en persoonlijk leiderschap);
 4. een aansprekende mix van theorie en praktijk;
 5. het boek Programmatisch Creëren.
Lees meer over de opleiding Programma Management

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je de verbijzonderde interne controle het beste uitvoeren?

De verbijzonderde interne controle (VIC) is belangrijk om de integriteit van financiële rapportages en operationele …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *