‘Bijna alles is een Interreg project’

‘Bijna alles is een Interreg project’. Deze optimistische uitspraak van een docent van de Opleiding Effectief Subsidies Verwerven is mij bijgebleven. De Europese subsidieregeling Interreg is inderdaad een zeer veelzijdige subsidie die allerlei regionale initiatieven ondersteunt op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Maar bijna alles? Laten we eens kijken welke projecten Interreg heeft ondersteund op het gebied van onderwijs, overheden en zorg.

Interreg is een subsidie in drie varianten. De Interreg-A ondersteunt projecten in gebieden langs de grens. De Interreg B subsidie is bestemd voor projecten waarin partners samenwerken uit een grote gebied, een Europese regio. Nederland ligt in de Interreg B-gebieden Noordzee en Noord-West Europa. Aan een ‘Interreg Europe’ project nemen partijen deel die uit heel Europa afkomstig zijn. Een Interreg-subsidie kan worden aangevraagd door overheden, kennisinstellingen, bedrijven en non-profit-instellingen.

Versterken van een Europese regio door middel van grensoverschrijdende (of beter: grensoverstijgende) samenwerkingsprojecten is het basisidee van Interreg. Interreg zet daarbij in op duurzaamheid en innovaties. Onder die noemers kun je inderdaad enorm veel verschillende projecten scharen.

Een paar voorbeelden.

Food Heroes
In het project ‘Food Heroes’ werken provincies, kennisorganisaties en landbouworganisaties samen om verkwisting van voedsel tegen te gaan. De projectpartners benaderden in de regio Noord-West Europa met een subsidie van € 3,42 mln 120 MKB-bedrijven in de foodsector om een innovatieve aanpak van de grond te krijgen. Het project liep van 2016-2020.

SHAREPAIR – Digital Support Infrastructure for Citizens in the Repair Economy
Een netwerk van steden die die zich inzetten om de nog steeds groeiende afvalberg van elektrische en elektronische apparaten te verminderen door reparatie aan te moedigen en te promoten. Het platform ontwikkelt beleid en werkwijzen waar gemeenten gebruik van kunnen maken en wil zoveel mogelijk steden en gemeenten aanmoedigen om mee te doen. Het project kreeg € 4,9 miljoen Interreg subsidie voor een projectperiode van 2019-2023. De gemeente Apeldoorn was een van de initiatiefnemers.

ECHT: European Climate Hiking Trail.
Interreg Noord-West Europa heeft ruimte voor kleine projecten die maximaal € 800.000 subsidie nodig hebben. Dit recent goedgekeurde project is een voorbeeld: een strategie en actieplan voor een wandelpad van Bonn naar Brussel, via de Eifel en Zuid-Limburg om aandacht te vragen voor het klimaat. Het project richt zich op het ontwikkelen van de route, interessante bezoekplekken, het betrekken van lokale actoren en het opzetten van lokale voorzieningen langs de route.

Zorg Verbindt
Interreg A Nederland-Duitsland trekt € 2,3 miljoen uit om patiënten beter gebruik te laten maken van zorgfaciliteiten in grensregio’s. De strategie is ‘om de zorg en technologie met elkaar te verbinden, zodat de zorg sneller en beter en dichter bij de patiënt terecht komt’. In het project dat liep van 2016-2020 werken zorginstellingen, kennisinstellingen en provincies samen, onder andere aan verbetering van zorg op afstand.

ENERGE
Schoolgebouwen opknappen met een Interreg subsidie? Het kan. Het ENERGE-project heeft als  doel om te laten zien dat er goedkope oplossingen zijn voor een efficiënt energiegebruik van scholen. Interreg trekt er € 2,56 miljoen voor uit. De universiteit in Delft is een van de partners. Het project liep tot en met 2023.

Als je dit brede palet aan projecten ziet dan is het inderdaad duidelijk – de docent had gelijk. Met Interreg kan bijna alles. Overheden, zorginstellingen en opleidings-/kennisinstellingen kunnen op basis van grensoverschrijdende projecten hun ambities realiseren. In de Opleiding Effectief Subsidies Verwerven gaan we uitvoerig in op de Interreg subsidie.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

AI binnen de overheid

Vijf tips voor veilig werken met AI binnen de overheid

AI biedt grote voordelen voor vrijwel de gehele publiek sector. Van veiligheid en justitie tot …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *