Blockchain en de jaarrekening, een kans?

Nieuwe technologieën komen in rap tempo op ons af. Het is steeds lastiger te bepalen welke innovaties nuttig zijn en welke niet. Desondanks zijn deze beslissingen essentieel voor het zo efficiënt mogelijk inrichten van processen. Zo is Blockchain een mogelijkheid voor transacties die gecontroleerd moeten worden. De ideale technologie voor de jaarrekening zou je zeggen?

“Blockchain is een toepassing waar financials niet meer omheen kunnen!”

Maar wat is Blockchain?

Blockchain is een ketting met daarin alle gegevens over de handelingen die zijn opgenomen. Iedere handeling heeft een “block” met een unieke sleutel. Het is kortweg gezegd een netwerk bestaande uit met elkaar verbonden partijen. De gegevens in het netwerk wordt met iedereen in dat netwerk ofwel de chain gedeeld.

Blockchain biedt de mogelijkheid om overdrachten te doen zonder tussenkomst van derde partijen. De overdracht is daarbij altijd controleerbaar. Een transactie die eenmaal heeft plaatsgevonden ligt vast en kan niet zomaar worden verwijderd of aangepast. Het is daarbij een ideale mogelijkheid voor transacties waarbij bewijsstukken essentieel zijn. Deze mogelijkheden maken dat Blockchain zo interessant is voor financials.

Smart contract in de Blockchain

Een ander principe is smart contract. Een smart contract is een computercode in de Blockchain waarvan overeengekomen condities kunnen worden gecontroleerd en uitgevoerd. Via smart contracts kunnen via vaste condities taken worden uitgevoerd in de Blockchain. Wanneer deze condities zijn vastgesteld kunnen bijvoorbeeld betalingen automatisch worden uitgevoerd. Handmatig werk kan zo op deze manier worden vermeden.

Blockchain en de jaarrekening

Blockchain kan dus ook bijdragen aan de controle van de jaarrekening. Via Blockchain kan met zekerheid worden vastgesteld wanneer en op welk moment transacties hebben plaatsgevonden. Transacties worden in een digitaal gegevensbestand vastgelegd. Elke transactie heeft een eigen tijdsstempel en is verbonden met eerdere transacties.

Blockchain neemt veranderingen mee maar hoeft daarom niet perse een bedreiging te zijn. Het biedt voornamelijk een nieuwe manier om huidige processen opnieuw in te richten. Neem bijvoorbeeld de rol van een auditor, deze zal in plaats van het controleren van uitkomsten veranderen in het focussen op het beoordelen van een Blockchain proces.

De toepassing van Blockchain in uw praktijk

Wilt u weten hoe Blockchain in de praktijk werkt, en welke veranderingen u in de toekomst kunt verwachten? Het Seminar Jaarrekeningactualiteiten Gemeenten en Provincies gaat in op de toepassingsmogelijkheden van Blockchain inclusief praktijkvoorbeelden! Meer informatie?
Bezoek de website van het Seminar

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Zo kun je met data de leefbaarheid verbeteren

Bron: gebiedsontwikkeling.nu De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om prettig te kunnen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *