Hoe creëer je positieve energie in een netwerk?

Een samenwerking waarin iedereen gemotiveerd is en bijdraagt aan de doelstellingen. Dit blijkt toch lastig! Hoe verbind je je netwerk aan de gezamenlijke opgave? Hoe zorg je voor positieve energie? Wij geven je 3 tips!

 

1. Focus op de gezamenlijke opgave

Zonder doelstelling starten kan in het begin werken. Maar op het moment waarop het niet duidelijk is waar alle activiteiten naartoe leiden gaan mensen langs elkaar heen werken en is het onduidelijk waarom ze hun energie inzetten voor bepaalde acties. Oké toegegeven… Het kost ook energie om samen een doelstelling neer te zetten. Maar de winst is vervolgens dat je samen naar een doel kunt toewerken. En dat zorgt voor meer positieve energie!

2. Geen aannames

Het is lastig om empathie te blijven tonen als je ervan uitgaat dat mensen toch niet veranderen. Vergeet niet dat het mogelijk is dat een persoon dat negatief is ingesteld op een dag positiever ingesteld kan zijn. Veroordelen is gevaarlijk want dat laat geen ruimte voor verandering. En wanneer je zelf negatief over iemand denkt, bepaalt dat ook je gedrag en lichaamstaal. Probeer anderen te benaderen met een positieve mindset. Je weet maar nooit wanneer je verrast wordt…

3. Toekomst

Waar kun jij je positieve energie kwijt? En waarom doen we al dit werk? De toekomst! Geef mensen een perspectief waar zij naar toe kunnen werken. Waar ze regie nemen om doelen te behalen. Mensen willen best veranderen maar niet naar een toekomst waar ze geen meerwaarde voor zichzelf zien.

De samenwerking in, tussen en met organisaties wordt steeds belangrijker. Er is een toenemend belang van netwerken. Heb jij in jouw werk ook te maken met (complexe) samenwerkingen met verschillende partners? Wil je leren hoe je een netwerksamenwerking aanstuurt zonder formele macht? Bekijk dan de opleiding Netwerk- en Ketenregie.

Bezoek de website

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Peter Verheij (ROB):‘Herverdeling gemeentefonds kan flinke verschuiving geven’

De grootste inkomstenbron van de Nederlandse gemeenten is het gemeentefonds. Het gaat om een pot …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *