Home » Finance en Control » “Een controller gaat geld opleveren”

“Een controller gaat geld opleveren”

Lees hier het Interview met Tjerk Budding, Senior Lecturer Public Sector Accounting, VU Amsterdam. En docent van de Opleiding Controller in de Zorg.

Wat zijn de nieuwe uitdagingen voor de controller in de zorg?

De controller kostte voorheen alleen maar geld, maar dat gaat veranderen. Hij wordt van een fee-burner naar een fee-earner. De controller heeft niet alleen meer verstand van cijfers, maar heeft strategisch inzicht in de processen, weet wat geld oplevert en kan daarom ook meedenken. Hij ziet bijvoorbeeld welke processen in de zorg relatief duur zijn en wellicht beter kunnen worden overgelaten aan andere partijen.

Er woedt momenteel in het veld een discussie of de controller ook beslissingsbevoegdheid moet krijgen, daar ben ik geen voorstander van. Hij moet juist de adviseur van het managementteam zijn, de rechterhand die op een opbouwende manier meedenkt.

Tips voor deze nieuwe controller?

Je ziet dat de functie tegenwoordig steeds vaker business controller wordt genoemd. Hier op de universiteit hebben we het ook over ‘strategic management accounting’ Dat geeft al aan dat het niet alleen om de financiële aspecten gaat en dat maakt het werk breder en meer divers. Dat vergt een omslag van medewerkers. Maar het zal velen ook aanspreken, dat zie ik hier ook op de universiteit. Anderen houden zich liever puur met de financiën bezig. Dat kan ook, maar dan beperk je jezelf wel.

Het is wel van belang dat de functies binnen de instelling duidelijk zijn. De nieuwe controller moet opletten dat hij in zijn nieuwe rol niet op de stoel van de manager gaat zitten. Hij moet geen bedreiging vormen binnen het team.

Als we u op 1 januari 2020 weer tegenkomen, wat is er dan veranderd in de finance-sector in de zorg?

 

Ik denk dat de druk op de zorgsector onveranderd groot blijft. De vraag blijft toenemen, dat is een demografisch feit en de budgetten blijven krap. We gaan zien dat de zorginstellingen zich meer en meer specialiseren. Ze moeten meer concurreren, scherpere keuzes maken.”

Wat ga ik leren van uw bijdrage tijdens de opleiding?

 

Ik wil de deelnemers even uit hun comfortzone halen. Even met een afstandje naar de praktijk kijken. We gaan het onder meer hebben over kostprijsberekening, daar hebben we allemaal mee te maken. Wat voor technieken gebruiken we? We hebben allemaal onze eigen manier. Het aardige bij deze opleiding is dat we met allemaal specialisten bij elkaar zitten. Ik weet uit ervaring dat het niveau van de deelnemers vaak erg hoog is en dat is heel prettig, dat maakt de uitwisseling erg waardevol.”

Meer informatie?

Wilt u meer tips ontvangen vanuit Tjerk Budding? Of wilt u meer weten over hoe u verder kunt groeien als sparringpartner en beïnvloeder binnen uw organisatie? Dan is de opleiding Controller in de Zorg wellicht iets voor u!

Bekijk het programma

 

 

 

 

 

 

Over redactie

Avatar

Bekijk ook

Zorg, efficiency lukt kennelijk niet: doe eens zorgeffectief!

Ondanks de vele beleidsmaatregelen van de overheid die moeten leiden tot bezuinigingen op de zorg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *