Een risicogestuurde benadering van de VIC

Wij benaderen de Verbijzonderde Interne Controle (VIC) nu risicogestuurd. Hiermee weten we binnen verschillende processen te bepalen waar echte risico’s zitten”, aldus Jan Pal. Jan is strategisch adviseur bij gemeente Heerenveen en oud-deelnemer aan de opleiding Interne Auditor VIC van SBO. Wat heeft hij geleerd tijdens deze opleiding wat hij nu toepast in zijn werk?

Praktische toepassing van de lesstof

Jan: “De lesstof wordt onder andere gebruikt om de rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening van 2023 te onderbouwen”. Deze rechtmatigheidsverantwoording is erg belangrijk, omdat de gemeente hiermee aantoont dat de uitgaven en ontvangsten van het afgelopen jaar rechtmatig zijn en voldoen aan wet- en regelgeving. De rechtmatigheidsverantwoording biedt transparantie en daarmee vertrouwen, daarnaast bieden de inzichten uit de verantwoording ook mogelijkheden om processen en systemen in de organisatie te verbeteren.

Risicosturing in het intern beheersingsplan

De risicogestuurde benadering van de VIC komt terug in het intern beheersingsplan”, zegt Jan. Dit plan is een belangrijk onderdeel van de rechtmatigheidsverantwoording, omdat het helpt om risico’s te identificeren en mitigeren. Hiermee versterkt het de interne controle van de organisatie. “De kennis uit de opleiding Interne Auditor VIC heb ik verspreid binnen het VIC-team. Het geeft input om de helpende control te optimaliseren”, vertelt Jan over hoe hij zich heeft ontwikkeld na de opleiding.

Spar met medecursisten

Jan: “De lesstof sluit aan bij recente ontwikkelingen op het gebied van control bij onze gemeente. De opleiding sluit daardoor goed aan bij mijn verwachtingen op voorhand. Daarnaast is ook het sparren met medecursisten zeer welkom, omdat je hierdoor leert van praktijksituaties van anderen”. Wil jij net als Jan aan de slag om procesverbetering binnen jouw organisatie in gang te zetten? Meld je dan aan voor de opleiding Interne Auditor VIC of vraag de brochure aan voor een overzicht van het programma. Wil jij concreet aan de slag met de ontwikkelingen in jouw organisatie? Bespreek dan de mogelijkheden van een Incompany-traject.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Succesvol samenwerken in ketens en netwerken

Hoe boek je resultaat in netwerken en ketens als ‘je er niet over gaat’?

Netwerken en ketens lijken abstract, maar in feite zijn het samenwerkingsverbanden van mensen. Mensen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *