Hoe kun je de verbijzonderde interne controle het beste uitvoeren?

De verbijzonderde interne controle (VIC) is belangrijk om de integriteit van financiële rapportages en operationele processen binnen de organisatie te waarborgen. Husniye Aksoy, Financieel Adviseur bij gemeente Westland, deed mee aan de opleiding Interne Auditor VIC om te leren hoe je de controle het beste kan inrichten én uitvoeren. Welke stappen kun je hierbij nemen?

De elf stappen van de verbijzonderde interne controle

Het doel van de verbijzonderde interne controle is foutgevoelige processen herkennen en bijbehorende risico’s beperken. De controle wordt uitgevoerd door een onafhankelijk persoon binnen of buiten de organisatie. Deze persoon kan bijvoorbeeld de volgende stappen nemen:

  1. Risicoanalyse: identificeer risico’s die mogelijk van invloed zijn op de financiële rapportage en bedrijfsprocessen. Bepaal de waarschijnlijkheid en impact van deze risico’s.
  2. Planning en scope: bepaal de doelstellingen van de controle en zorg dat deze aansluiten bij de organisatiedoelstellingen. Definieer daarnaast duidelijk wie, wat en wanneer onderzocht gaat worden.
  3. Controleomgeving: realiseer een duidelijke organisatiestructuur en definieer verantwoordelijkheden.
  4. Controleactiviteiten: ontwerp de controles op zo’n manier dat ze risico’s verkleinen. Voer deze controles vervolgens systematisch uit.
  5. Informatie en communicatie: hanteer betrouwbare informatiesystemen om relevante informatie te rapporteren. Communiceer daarnaast zowel intern als extern effectief.
  6. Monitoring: evalueer regelmatig over de verbijzonderde interne controle. Identificeer en implementeer verbeteringen en controles indien noodzakelijk.
  7. Rapportage en review: rapporteer bevindingen duidelijk, objectief en tijdig. Laat de rapportage eventueel controleren door een onafhankelijke partij.
  8. Afhandeling van incidenten: realiseer een gestructureerd proces om met incidenten om te gaan en onderzoek de onderliggende oorzaak van incidenten.
  9. Continue verbetering: ontwikkel processen om feedback te ontvangen en implementeren. Leer hierbij ook van eerdere verbijzonderde interne controles.
  10. Technologiegebruik: automatiseer indien mogelijk de controleactiviteiten en benut data-analyse om meer inzicht te krijgen en effectievere controles uit te voeren.
  11. Compliance: volg de relevante wet- en regelgeving en standaarden omtrent interne controle en auditing.

Analyseer en rapporteer zelf

Husniye: “ik ben zelf geen auditor, maar financieel adviseur. De kennis die ik heb opgedaan tijdens de opleiding Interne Auditor VIC gebruik ik om zelf te analyseren en te kunnen concretiseren wat ik zie en wat er is gebeurd. De opleiding sloot erg goed aan bij mijn verwachtingen”. Wil jij net als Husniye leren hoe je een verbijzonderde interne controle uitvoert? Meld je dan aan voor de opleiding. Wil je meer weten over het programma? Download dan de brochure. Deze opleiding is ook te volgen als Incompany-opleiding. Neem hiervoor contact met ons op.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Bijna alles is een Interreg project’

‘Bijna alles is een Interreg project’. Deze optimistische uitspraak van een docent van de Opleiding Effectief Subsidies …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *