Informeren en inspireren over mogelijkheden die data science biedt voor controllers

Tijdens de Verkorte opleiding Public Control is er specifiek aandacht voor de implicaties van big data op de planning en controlfunctie. Docent Jaring Hiemstra (directeur Ynformed) heeft zich in 2013 volop gestort op de toepassing van data science. Hij stimuleert denken over data science in de publieke sector als volgende grote stap van ‘smart government’.

Financieel management“Planning en Control gaat van oudsher al over data, zegt Hiemstra. “Maar er zijn nu steeds meer data en technieken om data te analyseren, dan voorheen. Van die nieuwe technieken kun je in de controlefunctie veel profijt hebben. Het aantal mensen dat zich bezig houdt met planning en control zal door automatisering sterk afnemen. Data science technieken bieden de mogelijkheid om met beschikbare data meer waarde toe te voegen als controller.”

Bewustzijn

“Met mijn bijdrage wil ik cursisten bewuster maken van de data science technieken die nu al beschikbaar zijn. Dit deel van mijn bijdrage zal worden uitgevoerd door twee van onze data scientists. Ik hoop dat controllers gaan ervaren waar ze deze technieken nog meer kunnen toepassen.

Elke controller die het nieuws leest, ziet in de berichten hoe actueel dit gegeven is. Er gebeurt veel in de fintech. Banken en verzekeraars snoeien in hun personeelsbestand. Ook bij de publieke sector wordt het administratieve werk steeds minder. Maar is er minder behoefte aan kennis? In tegendeel.

Veel controllers hebben er wel over gehoord  – maar zien nog niet goed hoe dit toe te passen. ‘Mijn bedrijf is geen Bol.com of Google’- denken ze. Maar ze kunnen er wel mee starten. De elektronische factuurafhandeling, inclusief het herkennen van verdachte facturen en het opsporen van fouten in de administratie, het rukt allemaal op.

Een gevolg van de automatisering en het toepassen van data science is dat het werk van de controller veel boeiender wordt. Ze kunnen meer waarde toevoegen, ondersteuning bieden aan de strategische koers van de organisatie en investeringsbeslissingen. Controllers worden daarmee voor hun directies een (nog) betere gesprekspartner.”

Meerwaarde

“Denk bijvoorbeeld aan de zorguitgaven van gemeenten. Data science kan helpen begrijpen waarom zorguitgaven stijgen of dalen. En wat is nou precies de dynamiek waardoor mensen wel of niet goed aan het werk komen? Of denk aan economische en investeringsafwegingen.

Zo helpt data science controllers beter begrijpen wat er in de buitenwereld gebeurt en dit in verband te zien met financiën. Er is steeds meer data beschikbaar. Nog lang niet alle data is goed bruikbaar – zo is lang slecht bijgehouden hoeveel afval er werd verzameld en waar het vandaan kwam. Je ziet dat veel data science toepassingen nog in pilotfase zittten. Toch is dit het moment om erin te duiken.”

Inspiratie

“Naast een masterclass data science is er nog een belangrijk doel. We willen een open gesprek aangaan met de groep over de toepassingsgebieden. Die zijn talrijk, maar kunnen we niet allemaal vooraf bedenken. Cursisten zullen ook elkaar op nieuwe ideeën gaan brengen hoop ik.”

Opleiding Public Control

Uw resultaat na de verkorte opleiding Public Control

  • U bent volledig bijgeschoold hoe u aan de slag kan met actuele vraagstukken; zoals verandermanagement, risicomanagement
  • U bent gegroeid van ervaren controller tot adviserende (concern) controller
  • U heeft de inzichten en handvatten om uw organisatie vanuit uw (concern)controllersrol tot een hoger niveau te tillen
Bekijk de opleiding Public Control

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Weinig transparantie van overheidsinstanties over het verwerken van persoonsgegevens

De Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening van de Tweede Kamer onderzoekt het beleid van de overheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *