De macht en onmacht van de Netwerk- en Ketenregisseur

Netwerk- en Ketenregie is in de huidige samenleving een belangrijk begrip geworden. Zo werkt de overheid steeds meer samen met andere organisaties. Daarnaast ontstaan steeds meer lokale initiatieven waarbij samen wordt gewerkt aan maatschappelijke projecten. Er vormen zich steeds meer nieuwe netwerken met gelijkgestemde partners.

Het onderhouden van een netwerk zonder formele macht

Organisaties die werken met een netwerkregisseur presteren doorgaans beter dan netwerken zonder netwerkregisseur. Een samenwerking biedt veel mogelijkheden maar heeft ook zo zijn uitdagingen. Een van de grootste moeilijkheden waar netwerkregisseurs tegenaan lopen is het aansturen en onderhouden van netwerken zonder formele macht. Deze onmacht zorgt voor veel uitdagingen.

Een goede netwerkregisseur weet een samenwerking te creëren waarin alle partners belang hebben om mee te doen. Het creëren van energie, beweging en binding in een netwerk is essentieel voor een succesvol samenwerkingsverband. Maar hoe begin je hiermee?

De essentie is om duidelijkheid te scheppen over de doelen van het netwerk. Een onduidelijke strategie in een netwerk zal leiden tot weinig resultaat. Het creëren van een inhoudelijk duidelijke visie zorgt voor samenhang. De kerntaak van de netwerkregisseur is om een deze visie om te zetten naar activiteiten die op elkaar zijn afgestemd en elkaar aanvullen.

En dan?

Nadat de visie en strategie geformuleerd en gecommuniceerd zijn is de netwerkregisseur niet klaar. Het onderhouden van een netwerk op basis van gelijkwaardigheid is een voortdurend proces waarin de netwerkregisseur continue gefocust moet zijn op het in stand houden van het netwerk door het beïnvloeden van partners en relaties.

Bent u voorbereid op deze taak?

Opleiding Netwerk- en Ketenregie

De 5-daagse opleiding Netwerk- en Ketenregie leert hoe u de juiste samenwerkingsstand creëert zonder formele macht: van losse schakels naar een geschakeld netwerk. Benieuwd naar het opleidingsprogramma?
Bezoek de website

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Versterk je risicoleiderschap: neem wat vakantie

Het risico-woord staat waarschijnlijk hoog in de Top 10 met de meest gebezigde woorden van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *