Ontwikkelen decentrale controllers in de zorg zich tot business partners?

Bron: MAB (Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie)

Van de (business-) controllers in de zorg wordt steeds meer verwacht dat zij een strategisch sparringpartner worden voor management en bestuur; oftewel de functie van business partner innemen. Wat is de rol van decentrale controllers in de gezondheidszorg? En hoe geven controllers invulling aan hun rol als business partner? Het artikel “ontwikkelen decentrale controllers in de zorg zich tot business partners” beschrijft een empirisch onderzoek naar het antwoord op deze vragen.

Onderzoek

Het empirisch onderzoek is uitgevoerd op basis van een ‘multiple-case study’ bij tien organisaties. Met tien financieel managers en tien operationeel managers uit vier verschillende zorgsectoren zijn interviews gehouden.

Het resultaat van het onderzoek? Hierbij alvast een tipje van de sluier:

  • Een ontwikkeling van financial control naar de business-partnerrol van decentrale controllers wordt niet aangetroffen. De controllers van de onderzochte organisaties geven wel degelijk advies over financiële aspecten van de bedrijfsvoering, maar houden zich niet bezig met strategische beleidsvorming, procesverbeteringen, informatie- en communicatietechniek en/of verandermanagement.
  • Het financieel en operationeel management wenst intensivering van management accounting en rapportage van niet-financiële indicatoren door de decentrale controllers. Maar een bredere dan financiële adviesrol van de controller wordt niet nagestreefd, in tegenstelling tot de suggesties in de literatuur over de business-partnerrol.

Lees het volledige artikel: A. Knoop en A. van de Ven (2016): Ontwikkelen decentrale controllers in de zorg zich tot business partners?, Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, vol. 90, nr. 6, pp. 226-237.

Opleiding speciaal voor (business) controllers in de zorg

Leer hoe u als financial een proactieve rol vervult binnen uw organisatie om kwalitatieve en betaalbare zorg te realiseren. Tijdens deze opleiding Controller in de Zorg worden de meest actuele ontwikkelingen die van directe invloed zijn op uw vak behandeld. En wat de meest effectieve manier is om hiermee om te gaan.

Uw resultaat na de opleiding Controller in de Zorg:

  • U bent volledig op de hoogte van de cruciale topics van control in de zorg
  • U beschikt over inzichten en praktische handvatten om uw positie als controller en strategisch partner van management en bestuur van uw zorgorganisatie verder te optimaliseren
Bekijk de opleiding

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je de verbijzonderde interne controle het beste uitvoeren?

De verbijzonderde interne controle (VIC) is belangrijk om de integriteit van financiële rapportages en operationele …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *