Home » Finance en Control » Reageren en voorsorteren op trends in de Control

Reageren en voorsorteren op trends in de Control

Werken onderwijsStrategische vraagstukken die organisaties raken en direct invloed gaan hebben op controlefunctie, is waar de De verkorte opleiding Public Control voor de ervaren (concern)controllers om draait. Goos Minderman, hoofddocent van deze opleiding, is directeur van een denktank op het gebied van governance en control bij non-profitorganisaties.

Minderman was hoogleraar Public Governance en Public Law in Amsterdam en is tegenwoordig voor de universiteit van Stellenbosch verantwoordelijk voor een internationaal project op het gebied van governance & control in non-profitorganisaties. Hij is daarnaast voormalig hoofd financiële expertise van het Ministerie van OCW.

“Een van die vraagstukken is het omgaan met big data; de brede stroom informatie die steeds meer voor handen komt. Die heeft consequenties voor de controlefunctie. Maar welke? Een andere vraag gaat over veranderende vormen van toezicht en de omgang met maatschappelijke netwerken. Ook staan we stil bij de verandercapaciteit van controllers in de organisatie: control is immers het beïnvloeden van gedrag om een organisatie naar doelstellingen te leiden. En het gaat over de tweede generatie van risicomanagement. Dat is een leerstuk dat snel aan het volwassen worden is.”

Laten we bijvoorbeeld op die laatste eens wat meer inzoomen. Wat is die nieuwe generatie?

Vóór de bankencrisis werd risicomanagement cyclisch aangepakt. Dus: men maakt analyses van risico’s en monitort die ieder kwartaal of half jaar. Zo ontstonden formats, vaste formulieren, en een werkwijze van afvinken. Banken deden dat tot 2008, en risico’s die niet in het format te vangen waren, werden niet onderkend. De gevolgen hebben we gezien.

De tweede generatie van risicomanagement gaat over de vraag hoe je in de organisatie met risico’s omgaat, en hoe je dat bespreekt. Welke strategische zaken zijn aan de orde? Dan heb je het niet meer over een lijstje, maar over het bespreken ín een bestuur van de risico’s. Sommige kun je afdekken, sommige zul je bereid zijn te nemen. Het gaat in de masterclass om het gesprek daarover.

Deze omslag in het denken past niet zonder meer bij de huidige manier van denken van controllers. Ze hebben in de loop van de jaren een sterk cyclisch denken opgebouwd. We willen de controllers met deze opleiding uit de cyclusbenadering halen. Dat verrijkt hen enorm. Maar laten we wel realistisch blijven: in een lesdag veranderen we niet de wereld. We hopen wel aan controllers een inzicht mee te geven, zodat ze er anders uit lopen dan ze er in kwamen. Met een veranderde mindset.”

We noemden het gebruik van data, en de tweede generatie risicomanagement. Welke andere thema’s komen er nog meer aan de orde?

De opleiding gaat in op vijf cruciale vragen, die alle vijf evenveel gewicht hebben in de opleiding: Hoe te reageren op de toename van toezicht? Hoe verander je goed je controleorganisatie gelet op ontwikkelingen in de buitenwereld? Dan verdiepen we ons in de tweede generatie risicomanagement, als vierde Hoe geef je verandermanagement vorm vanuit de controlfunctie? En tot slot het gebruik van data.

En deze opleiding is bedoeld voor controllers die in hun dagelijks werk met deze vragen bezig zijn?

Ja – de vijf dagen zijn bedoeld voor controllers die met deze vraagstukken worden geconfronteerd in hun werk, of die vinden dat ze er meer mee bezig zouden moeten gaan. De opleiding wil inspireren en verwijzen naar conferenties, literatuur, bijeenkomsten en specifieke cases waardoor men op een andere manier bij kan blijven. Dit is een vervolgopleiding op de verkorte controllersopleiding.

Verkorte opleiding public control

Public Control opleiding brochureDeze opleiding biedt u verdieping op strategisch en bestuurlijk terrein, waardoor uw professionaliteit wordt versterkt. Het programma is speciaal ontwikkeld voor ervaren (concern)controllers die de strategische en moeilijke vragen voorgeschoteld krijgen op het gebied van governance, ICT, verandermanagement en risicomanagement.

In 5 dagen gaat u de diepte in met de meest actuele controllersvraagstukken specifiek voor ervaren (concern) controllers die aan de slag willen gaan met het efficiënt (her)inrichten van de controllersfunctie.

Lees meer over de verkorte opleiding Public Control

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Projectmatig creëren; de kracht van projectmanagement

Geschreven door Lauren Algra We horen het steeds vaker om ons heen en lezen het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *