Tips om uw rol als controller optimaal vorm te geven

De grootschalige veranderingen in de publieke sector vragen veel van u als public controller. Decentralisatie van taken, nieuw beleid, de veranderende politieke krachtenvelden, nieuwe samenwerkingsverbanden. U heeft vanuit uw financiële en bedrijfsmatige expertise een belangrijke rol bij de implementatie van al deze veranderingen en u staat aan de voet van vergaande strategische beslissingen. Uw rol als strategisch adviseur wordt dan ook steeds belangrijker!

Maar hoe zorgt u ervoor dat u deze rol optimaal kunt vervullen met de veranderingen in uw achterhoofd? In aanloop naar de Controllersopleiding voor overheid en non-profit vroegen wij de docenten, dé experts uit de sector, naar hun tips die u hierbij kunnen helpen.

Tips

 1. “Denk niet in termen van macht, maar werk aan je eigen gezag”
  Gerard van Dieren, Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie
 2. “Informatie, informatie, informatie!
  Het gaat erom dat we kunnen sturen op die dingen waarom het echt gaat. Dus financieel en niet-financieel; de sturen op de maatschappelijke opgave. De controller speelt daar een onontbeerlijke rol in. Goede informatie is de sleutel!”
  Hans Bossert, Onafhankelijk adviseur en hoogleraar public Governance aan de Nyenrode Business Universiteit
 3. “De problematiek van de sturing van verbonden partijen bij gemeenten is een proces en geen structuur. De controller bedient zich daarbij van een breed arsenaal soft controls!”
 4. “De controller is van groot belang voor een lerende organisatie: hij of zij koppelt de financiële cyclus aan de operationele cyclus – nog belangrijker – aan de strategische cyclus. Daarom weten we waarom we zaken doen zoals we ze doen!”
 5. “De controller maakt periodiek een scan van zijn of haar eigen organisatie en verlegt het aandachtsveld over een breed scala van aspecten. Geen jaar kan de control hetzelfde zijn!”
  Goos Minderman, Hoogleraar Public Governance en Public Law, Vrije Universiteit Amsterdam
 6. “Blijf je ontwikkelen, ook of misschien wel juist op het niet-financiële vlak”
  Esther Spetter, Projectleider Bedrijfsvoering en Financiën Decentralisaties Sociaal Domein, gemeente Zoetermeer
 7. “Zorg dat je eigen basis (kennis en vaardigheden) op orde is, zodat je je management en andere organisatie-leden optimaal kan bijstaan in het gevraagd en ongevraagd adviseren over vraagstukken”
  Tjerk Budding, Hoofddocent Accounting aan de Postgraduate opleiding tot public controller aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Meer leren van deze experts en uw vakgenoten?

Tijdens de Controllersopleiding voor overheid en non-profit wordt ingegaan op de actuele thema’s die in de non-profit sector van belang zijn. De opleiding biedt u verdieping of financieel, bestuurlijk en bedrijfseconomisch terrein en versterkt u professionaliteit. 

Bekijk het programma

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Goed programmamanagement: je moet koffie lekker vinden

“Programmamanagement draait om relaties bouwen. Je bouwt die relaties door koffie met elkaar te drinken, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *