Toekomst profiel van een Concern controller

De rol van Concern controller is constant in ontwikkeling. Er worden steeds meer eisen gesteld en door de digitale samenleving zie je een enorme shift van de traditionele focus op financiële informatievoorziening, naar het gebruik van data bij het nemen van beslissingen. Als controller is het cruciaal om mee te bewegen en op deze manier een toekomstbestendige controller te zijn.

Wat vormt het fundament?

Er zijn voor controllers altijd een aantal vaste vaardigheden die beheerst moeten worden. We noemen dit ook wel het fundament van de controlefunctie. Hierbij moet je denken aan P&C-cyclus, procesoptimalisatie, decision support en finance & valuation. Deze basiskennis en vaardigheden zijn voor alle controllers hetzelfde. Er komt steeds minder nadruk te liggen op gegevensverzameling, het opstellen van managementrapportages, administratie en financial reporting. 

Jouw eigen persoonlijke verdieping

Naast de traditionele kerntaken voor controllers, zijn er voor iedere controller thema’s die afwijken. Dit wordt ook wel verdieping genoemd. Dit is afhankelijk van je afdeling, je organisatie, maar ook je ervaring. Het wordt steeds meer maatwerk en ook deze verdieping verschilt per controller. Gedurende je carrière ontwikkel je je eigen specialisatie. Het toepassen van business intelligence, het gebruiken van data-analyse en het toepassen van verschillende adviesvaardigheden zijn hier enkele voorbeelden van. Universiteiten en andere opleiders kiezen steeds vaker voor het modulair aanbieden van onderdelen, zodat je tijdens je studie al met specialisatie kunt starten.

TIPS! Want hoe zorg je er nou voor dat je een toekomstbestendige controller wordt?

Wij geven je 5 tips waar je als toekomstbestendige controller op dient te focussen:

Tip 1: Weet om te gaan met digitalisering

Probeer de doelstelling van de organisatie en specifieke afdelingen te achterhalen. Kijk hoe processen verbeterd kunnen worden en welke processen geautomatiseerd kunnen worden om deze doelstellingen te behalen. Een strategische blik en het betrekken van diverse afdelingen, waarbij je het vertrouwen krijgt van het management, zorgen voor voldoende draagvlak om digitaliseringstappen door te voeren.

Tip 2: Toon flexibiliteit en wendbaarheid

Organisaties willen graag wendbaar blijven en zich aan kunnen passen naar wat de markt vraagt. Als controller is het daarom belangrijk om mee te bewegen met deze veranderingen. Het is belangrijk om mee te denken, want anders word je vaak gezien als tegenstander. Een organisatie kan niet veranderen als een controller daar niet bij ondersteunt. 

Tip 3: Maak gebruik van data en data-analyse

Data is een steeds belangrijker wordend onderdeel van het takenpakket van een controller. De hoeveelheid data blijft groeien en het interpreteren en analyseren van de verschillende informatiebronnen is cruciaal om het management van de juiste adviezen te voorzien.

Tip 4: Zorg dat je een vanzelfsprekende gesprekspartner

Als controller is het belangrijk om als volwaardig gesprekspartner te worden gezien. Zorg dat je zichtbaar bent voor het management. Het is belangrijk om makkelijk te kunnen switchen tussen je verschillende rollen als coach, adviseur en gesprekspartner. Er zijn veel trainingen die je kunnen helpen bij effectief communiceren.

Tip 5: Zorg voor maatwerk in plaats van standaardisatie

Gestandaardiseerd businessmodellen zijn er om inefficiënties tegen te gaan en stabiliteit te verkrijgen. Eerder gaven we al aan dat organisaties graag wendbaar blijven en dus vaak moeten veranderen. Dat gaat vaak niet met reeds ontwikkelde modellen. Deze procedures zijn vaak niet meer bruikbaar, er wordt maatwerk gevraagd. 

Kortom, wil je verder groeien en van nog meer toegevoegde waarde zijn in je organisatie? Zorg dat je een specialist wordt. Blijf jezelf ontwikkelen gedurende je carrière en ontwikkel specialisaties die van toepassing zijn op jouw organisatie.

Kijk voor een verdere verdieping en specialisering welke controllersopleiding bij jou past!
Opleiding Concern Controller Controllersopleiding voor onderwijs & overheid



Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Bijna alles is een Interreg project’

‘Bijna alles is een Interreg project’. Deze optimistische uitspraak van een docent van de Opleiding Effectief Subsidies …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *