We gaan steeds meer werken in programma’s | Interview Jo Bos

De actualiteit rondom het werken in programma’s neemt toe. In steeds meer organisaties worden samenwerkingen opgestart met verschillende partijen om (tijdelijke) problemen en complexe vraagstukken op te lossen. In aanloop naar de nieuwe editie van de Opleiding Programma Management voor overheid en non-profit interviewde wij hoofddocent Jo Bos. Jo Bos is al meer dan 25 jaar actief op het gebied van de professionalisering van project- en programma-management in organisaties.

Transcript:

In deze tijd moeten organisaties vaak samenwerken met ­­andere organisaties en bovendien zoeken organisaties manieren om snel te kunnen inspelen op allerlei veranderingen. Ze hebben dus werkvormen nodig met opgaven die tijdelijk zijn, die samen met anderen zijn, die vaak vragen om veel tempo, om die op een aparte manier te organiseren en daar passen programma’s heel goed bij.

Programma’s zijn ook een hele mooie manier om tussen organisaties samen te werken dus meerdere partijen die met elkaar een vraagstuk oppakken. Als je bijvoorbeeld bij een gemeente werkt dan is het heel moeilijk om in je eentje iets op te lossen, dat lukt niet. Je moet samen met bewoners, samen met organisaties in de gemeente dingen doen en dan is heel erg de vraag: hoe organiseer je dat tussen al die partijen? Nou, daar past programmamanagement heel goed bij.

Programmamanagement is een hele mooie manier om vraagstukken op te lossen

  • waarin je met verschillende partijen een samenwerking moet organiseren,
  • waar het gaat om tijdelijke problemen,
  • waar het gaat over complexe vraagstukken die vragen om een grote complexe verandering en om met deze veranderingen te werken

Bij deze elementen past programmamanagement als taal. Je ziet ook dat het heel actueel is. Je ziet in steeds meer advertenties dat programmamanagers gevraagd worden. Veel meer organisaties zijn ermee bezig en dat maakt het heel relevant.Het is dan dus heel handig dat je ook een beetje weet hoe het programma werkt en wat je daarvoor aan instrumenten en tools beschikbaar hebt.

Wat is belangrijk bij het werken in programma’s?

De taal en de principes van het bouwen van een goed programma is op de eerste plaats heel belangrijk. Dus de fasering, de aanpak maar ook hoe kom je tot een goede doelbeschrijving, hoe stuur je op het realiseren van de doelen, hoe hou je het programma op koers, dat zijn belangrijke dingen. Ook een aantal aspecten die bij het programma een rol spelen zoals samenwerking. Elementen die samenwerking belangrijk zijn, elementen die bij omgevingsmanagement belangrijk zijn en dat soort zaken, dat is één deel. Dat gaat over taal in principe.

Wat ook heel belangrijk vind is dat mensen een heleboel instrumenten krijgen dus op het eind van het programma hebben mensen ook een pakket van misschien wel veertig of vijftig tools en instrumenten waar ze tijdens hun eigen werk gewoon gebruik van kunnen maken. Goede voorbeelden, oefeningen, werkvormen, allemaal dat soort dingen. Ik vind het heel belangrijk om de deelnemers van de training deze mee te geven.

Over de opleiding programma management

Wat we in de opleiding proberen is een mooie balans te vinden tussen praktijk en theorie. Ik daag mensen uit, deelnemers uit om eigen casuïstiek mee te nemen, hun eigen onderwerpen en het mooiste is als ze dat gewoon lopende het programma kunnen ontwikkelen, gedurende de training. Een mooi voorbeeld: in de laatste groep zat iemand die nam tijdens de eerste dag een vraagstuk mee en de laatste dag presenteerde ze een kort programmaplan, een programmacontract, en dat had ze in de weken van die training, zeg maar een week of tien, twaalf  opgebouwd. Dat is eigenlijk ook de mooiste manier waarop ik in de trainingen graag wil werken.

Benieuwd naar het opleidingsprogramma?
Bekijk de opleiding

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Toekomst profiel van een Concern controller

De rol van Concern controller is constant in ontwikkeling. Er worden steeds meer eisen gesteld …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *