6 belangrijke AVG maatregelen voor gemeenten

Twee keer knipperen met uw ogen en het is alweer 25 mei. Op deze datum moeten alle gemeenten, net als andere organisaties die met persoonsgegevens omgaan, voldoen aan de nieuwe privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AVG harmoniseert de verschillende regels van de EU-lidstaten en is daarnaast ook een ‘update’ van oude wetgeving naar het digitale tijdperk.

Hieronder vindt u een opsomming van 6 belangrijke maatregelen waar de gemeenten aan dient te voldoen:

  1. Beschikken over een Register van verwerkingsactiviteiten
  2. Kunnen uitvoeren van een data protection impact assessment (DPIA) voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico
  3. Beschikken over een register van opgetreden datalekken
  4. Kunnen aantonen dat een betrokkene daadwerkelijk toestemming heeft gegeven voor een gegevensverwerking wanneer daarvoor toestemming nodig is
  5. Een Functionaris Gegevensbescherming hebben aangesteld en aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens
  6. Beschikken over een procedure voor inzage in persoonsgegevens

Bron: VNG

Is uw gemeente er al helemaal klaar voor?

Speciaal voor de overheid en non-profit organisaties organiseren wij de cursus praktische toepassing AVG & Uitvoeringswet UAVG. De eerstvolgende editie gaat van start op 2 oktober. Een mooi moment wanneer blijkt dat u als gemeente er zelfstandig nog niet helemaal uitkomt. Wilt u al eerder worden bijgepraat? Voor de Masterclass Algemene Verordening Gegevensbescherming in de praktijk en de uitvoeringswet UAVG van 17 mei zijn nog enkele plaatsen beschikbaar! Voor meer informatie bezoek de website:

Cursus Praktische toepassing AVG & Uitvoeringswet UAVG

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Hoe ziet de nieuwe rol van de Beleidsadviseur eruit?

De omgeving waarin beleidsadviseurs werken, verandert in snel tempo. Beleid wordt niet meer achter het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *