lastige collega

CBP waarschuwt voor privacyrisico’s bij decentralisaties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maakt zich zorgen over de privacyrisico’s die komen kijken bij de overheveling van taken van de overheid naar gemeenten. Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor taken in het sociale domein. Hierdoor krijgen gemeenten meer gegevens van burgers te verwerken. Waardoor, volgens het CBP, risico’s ontstaan.

Het CBP heeft hierover vandaag een brief gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Volgens de ‘privacywaakhond’ zitten er risico’s aan het “bovenmatig delen van persoonsgegevens, het gebruiken van de gegevens voor een doel dat niet verenigbaar is met het oorspronkelijke doel waarvoor zij zijn verzameld en de beveiliging”.

Het moet niet zo zijn dat alle gegevens straks op één grote hoop terecht komen. Op deze manier loopt men het risico dat mogelijk gevoelige gegevens voor andere doeleinden worden gebruikt.

Omdat privacy binnen de overheid met andere aspecten te maken heeft dan privacy binnen het bedrijfsleven, hebben wij een cursus ontwikkeld specifiek op deze thematiek: Wbp binnen het overheidsdomein.

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Onderbezetting is geen excuus bij de tuchtrechter

Maar liefst twee zorgverleners zijn door het Tuchtcollege berispt toen zij bleven doorwerken terwijl er …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *