De rol van data en technologie in het recht

Data en technologie spelen een steeds grotere rol in het recht. Veel contracten bevatten raakvlakken met data en technologie, zoals afspraken over software, privacy of security. Leonie Gerding, adviseur en directeur bij Confider én hoofddocent bij de online leermodule Juridische Update: Data & Technologie binnen de Publieke Sector, stelt dat het belangrijk is om te weten wat het juridische speelveld is én hoe je hierin beweegt. Waarom is dit belangrijk en hoe ziet de juridische omgeving eruit?

Het belang van recht omtrent data en technologie

De juridische omgeving rondom data en technologie is constant in beweging. Het gebruik van data en nieuwe technologische toepassingen ontwikkelen namelijk snel, daarom komt er nieuwe regelgeving aan in Europa. De Europese Unie introduceert hiermee de Digital Decade: een nieuw tijdperk waarin data en technologie een plek krijgen binnen het overheidsdomein. Deze nieuwe wetten hebben een impact op verantwoording en aansprakelijkheid binnen de organisatie. Je moet dan ook inspelen op nieuwe regelgeving en juridisch advies geven binnen de flexibele omgeving van data en technologie.

Juridische vragen over digitalisering

Ontwikkelingen omtrent data en technologie leiden tot vragen over regelgeving en recht. Je denkt aan vragen over:

  • Artificial intelligence
  • Privacy
  • Data en ethiek
  • Cloud computing
  • Cyber security

Je krijgt als jurist binnen de publieke sector constant te maken met deze toepassingen. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van deze thema’s. De benodigde kennis varieert van cloud computing en AI tot privacyrecht en inzicht in regelgeving, normeringen en certificeringen.

Bereid je voor op huidige en komende datawetgeving

De zeven online leermodules van de Juridische update: Data & Technologie binnen de Publieke Sector geven grip op jouw rol als overheidsjurist binnen de digitale wereld. Leonie Gerding neemt je namelijk mee in het recht omtrent data en technologie, om je volledig up-to-date te krijgen over de opgesomde onderwerpen. Je past deze na de update goed toe in het juridisch kader. Wil je met meerdere collega’s direct op hetzelfde kennisniveau zitten? Kies dan voor een Incompany-traject!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *