Vijf tips voor de functionaris gegevensbescherming

Het is sinds de intrede van de AVG in 2018 verplicht voor publieke organisaties om een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen. De vraag naar specialisten is dan ook erg groot, maar de verantwoordelijkheden die bij deze functie horen zijn dat ook. Het is een functie waarbij met name onafhankelijkheid en professionaliteit een rol spelen. Heb jij nog geen idee hoe je deze functie moet invullen? SBO geeft graag vijf tips voor de functionaris gegevensbescherming:

  1. Pas de AVG en regels omtrent privacy toe binnen de strategie van jouw organisatie, de regels in de AVG zijn van toepassing binnen iedere organisatie die met persoonsgegevens werkt. Het is dan ook goed om een manier om met deze regels om te gaan te verweven in de bedrijfsvoering van jouw organisatie. Alle collega’s gaan op deze manier correct om met de wetgeving omtrent privacy.
  2. Bedenk wat jouw organisatie nodig heeft om goed met privacy en de AVG om te gaan, iedere organisatie is anders en heeft daardoor op een andere manier te maken met privacy en de AVG. Onderzoek daarom goed hoe en waar jouw organisatie in aanraking komt met privacy en zorg dat hier de bedrijfsvoering voldoet aan de regels omschreven in de AVG.
  3. Ga gestructureerd te werk bij de toepassing van de strategie binnen jouw organisatie, jij hebt als FG een strategie bedacht om legaal te werken met persoonsgegevens en jij wilt dat dit breed gedragen wordt. Ga hierbij gestructureerd te werk en communiceer duidelijk met je collega’s waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Je bereikt privacycompliance sneller door begrip te creëren bij de collega’s die werken met persoonsgegevens.
  4. Houd toezicht op de bedrijfsvoering in combinatie met de AVG en privacy, heb jij een strategie ontwikkeld om binnen de bedrijfsvoering om te gaan met de AVG? Let er dan goed op dat deze strategie ook daadwerkelijk nageleefd wordt en grijp in waar nodig. De AVG niet naleven heeft namelijk grote gevolgen voor de organisatie, zoals een flinke boete.
  5. Hang niet de politieagent uit, hoewel het naleven van de strategie van groot belang is, is het niet aan te raden om de politieagent uit te hangen. Het is niet leuk voor zowel jezelf als voor jouw collega’s. Neem een adviserende rol aan en zorg dat de strategie laagdrempelig is om mee te werken.

Meer informatie voor de functionaris gegevensbescherming

SBO organiseert de opleiding functionaris gegevensbescherming voor mensen die het privacybeleid van een organisatie willen beoordelen, vorm willen geven aan de gegevensbescherming binnen een bedrijf en hierover willen adviseren. Deze opleiding binnen het juridische vakgebied wordt gegeven door Sergej Katus. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met de functie binnen uiteenlopende organisaties en is hierdoor dé aangewezen persoon om deze opleiding te geven! Bekijk de volgende video voor nog meer tips over de functie als functionaris gegevensbescherming en om de meerwaarde van de opleiding te ontdekken!


Schrijf je in voor de opleiding

Wil jij meer weten over de verantwoordelijkheden als functionaris gegevensbescherming en wil je leren om deze rol krachtig en succesvol neer te zetten? Schrijf je dan in voor de opleiding functionaris gegevensbescherming bij SBO.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe ga je om met persoonlijke waarden binnen besluitvorming?

Persoonlijke waarden zijn een van de sterkste motivatoren om beslissingen te onderbouwen. Het vormt dan …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.