Het wordt erg lastig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Politieke beleidsontwikkelingen zetten namelijk duurzame energieprojecten stil, of ze lopen vertraging op door de nieuwe werkwijze onder de Omgevingswet. Het brengt nu eenmaal strubbelingen met zich mee om deze werkwijze te leren kennen. Berber Koopmans, Adviseur duurzame energie bij Bosch & van Rijn, vertelt meer over de gevolgen van de Omgevingswet voor het opwekken van duurzame energie.
Duurzame energie opwekken onder de Omgevingswet
Het streven van de Omgevingswet is een geïntegreerde benadering van de fysieke leefomgeving. Het zou bijvoorbeeld eenvoudiger moeten zijn om vergunningen aan te vragen voor projecten waarmee je duurzame energie kunt opwekken. De overgangsperiode zorgt op dit moment echter voor vertraging. Het is namelijk wennen om met de nieuwe instrumenten, procedures en juridische termen te werken.
Impact op energieprojecten
De invoering van de Omgevingswet zorgt op korte termijn dus voor vertraging bij het opwekken van duurzame energie. Het brengt op de lange termijn echter voordelen met zich mee, namelijk:
- Snellere procedures: De Omgevingswet maakt het vergunningsproces efficiënter. Dit resulteert in een snellere opzet van duurzame energieprojecten, wat een impuls geeft aan de ontwikkeling van nieuwe initiatieven.
- Lokale betrokkenheid: Met een focus op lokale besluitvorming krijgen gemeenten meer invloed op de locatiekeuze voor zonne- en windenergieprojecten. Dit verbetert de afstemming met lokale behoeften, hoewel het ook uitdagingen met zich meebrengt als er minder lokale steun is.
- Milieuoverwegingen: Projecten worden beoordeeld op hun impact op energieproductie én lokale omgeving, waaronder biodiversiteit, dankzij de Omgevingswet.
- Verhoogde participatie: De wet stimuleert burgerparticipatie in de planning van duurzame energieprojecten, wat leidt tot meer draagvlak en inclusieve besluitvorming.
Conceptnormen voor windturbines
Niet alleen de Omgevingswet is van invloed op het opwekken van duurzame energie, maar ook de nieuwe conceptnormen voor windturbines. Deze zijn op 12 oktober 2023 gepubliceerd en vervangen de oude normen. Zonnevelden op het land worden steeds moeilijker realiseerbaar door provinciaal beleid omtrent het spanningsveld tussen energie-opwek en het behouden van landschap en agrarisch gebruik.
Ontdek wat de Omgevingswet voor jouw projecten betekent
De Omgevingswet transformeert de ontwikkeling en uitvoering van duurzame energieprojecten in Nederland. De combinatie van gestroomlijnde procedures, lokale inbreng, milieuoverwegingen en verhoogde participatie vormt een nieuw speelveld voor duurzame energie. Alle stakeholders moeten zich aanpassen aan de nieuwe wetgeving. Wil jij weten wat de Omgevingswet betekent voor projecten omtrent het opwekken van duurzame energie? Meld je dan aan voor de opleiding Zon & wind in de Omgevingswet van SBO. Deze opleiding is ook op maat als Incompany-traject te volgen voor jouw hele organisatie.