Onlangs zijn er in de media verschillende verontrustende berichten verschenen dat vele wijk- en buurtcentra als gevolg van de crisis noodgedwongen moesten sluiten. Nu de financiering vanuit markt- en overheidspartijen minder wordt, is het van belang dat wijk- en gebiedsmanagers op zoek gaan naar alternatieve wijzen om ontwikkel- en leefbaarheidsinitiatieven te kunnen bewerkstelligen.
Een zeer succesvol gebleken methode is de ‘Wijkontwikkeling Nieuwe Stijl’.
Deze nieuwe stijl is gebaseerd op bottom-up ontwikkelingen, waarbij de participatie en zelfredzaamheid van burgers worden gestimuleerd en naar nieuwe investeerders worden gezocht. Door de huidige economische situatie, diversiteit van culturen, leefstijlen en inkomensniveaus in wijken, is het meer dan ooit belangrijk om beperkte tijd en middelen gericht in te zetten en te kiezen voor de juist benadering. In Amersfoort heeft deze nieuwe werkwijze van wijkontwikkeling tot successen geleid. Buurthuis Het Klokhuis is hier overgenomen door bewoners, de bewonersvereniging moet zelf zorgen voor de inkomsten. Lees meer over Het Klokhuis.
Crowdfunding
Een methode om de verminderde financiering vanuit de overheid en marktpartijen op te vangen, is crowdfunding. Hierbij worden financiële bijdrages van een aantal verschillende personen of partijen benut voor het behalen van een doel door één partij. Bent u bekend met de actie ‘Draag je steentje bij tegen kinderkanker’ van Kika? Dit is momenteel een van de meest bekende crowdfundingprojecten! Door middel van een donatie van €5,- koopt u een steen waarmee u direct een bijdrage levert aan de bouw van een nieuw centrum. Barry Hol Msc heeft onderzocht dat crowdfunding een succesvolle financiering kan leveren voor kleinschalige leefbaarheids- en ontwikkelinginitiatieven. Lees zijn artikel: ‘Crowdfunding: gemeenschapsfinanciering in stedelijke gebiedsontwikkeling’
Meer weten?
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanagers staat de Wijkontwikkeling Nieuwe Stijl centraal! Ook wordt het thema crowdfunding behandeld! Bezoek de website voor volledige programma en al uw vakdocenten.