Het bevorderen van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk

Door Marcel van de Ven, stadsmarinier bij de gemeente Rotterdam en docent op de opleiding beleidsmedewerker Volkshuisvesting en de opleiding Overlastcoördinator.

Het Middellandplein heeft sinds eind vorig jaar een opmerkelijke nieuwe bewoner. Stadsmarinier staat er heel groot op het raam tussen de reformwinkel en de slager. Spiedende camera’s aan de gevel maken het nog extra spannend. Ik sprak stadsmarinier Marcel van de Ven over zijn nieuwe stek in Middelland en de manier waarop hij de buurt verbetert.

Stadsmarinier

Het is een drukte van belang in het kantoortje in de voormalige belwinkel, als ik stadsmarinier Van de Ven tref. Van de Ven leidt mij naar een spreekkamertje achterin. Het is sober en functioneel ingericht, met veel ramen tussen de ruimtes. Marcel van de Ven is zelf een hartelijke man. Niet het commando-type dat je misschien bij een stadsmarinier zou verwachten, maar wel iemand die dingen voor elkaar krijgt. “Ik snap best dat mensen zich afvragen waarom dat nodig is, die camera’s aan de gevel en zo groot Stadsmarinier op de ruit,” zegt Marcel van de Ven toegeeflijk. “En de naam Stadsmarinier dekt de lading niet meer helemaal. Maar het is wel herkenbaar. In de afgelopen tien jaar is het in Rotterdam een sterk merk geworden.”

Interventies

De Stadsmarinier was er in eerste instantie om de directe onveiligheid te lijf te gaan. Marcel van de Ven is zelf ook zo begonnen in verschillende wijken op Zuid. Hij doet extra interventies om problemen aan te pakken, kan vanuit zijn rol breder te werk gaan dan bijvoorbeeld de politie meestal kan en neemt zo nodig ook lang de tijd om een structurele oplossing te vinden. Buiten de structuren om kijkt hij of alle instanties in de wijk doen wat zij moeten doen. Daarbij helpt het dat hij directe toegang heeft tot het Stadhuis. Met geleend gezag van de burgemeester zijn mensen eerder geneigd te luisteren.

Resultaten bestendigen en bedreigingen tegengaan

Hier in Middelland ligt de nadruk minder op alleen veiligheid. “Op dit moment gaat het qua veiligheidscijfers goed in Middelland,” benadrukt Marcel van de Ven. “Het is een kansrijke wijk. Ik zit hier ook niet omdat het zo slecht gaat, maar om resultaten te bestendigen en bedreigingen tegen te gaan. Middelland zou wel eens die ‘bakfietswijk’ kunnen worden uit het coalitieprogramma. Maar Marcel van de Ven vindt de diversiteit ook juist mooi. Tegelijk is dat weer een specifieke uitdaging die je op Zuid niet had: “Mensen in de bijstand en ‘miljonairs’ wonen hier bij elkaar om de hoek. Die hebben niet altijd evenveel begrip en respect voor elkaar.”

Problematiek

Marcel van de Ven pakt concrete problemen op. Hij zorgt dat er een investeerder wordt gevonden om een verwaarloosd pand op het Middellandplein op te knappen, hij regelt dat langdurige vuiloverlast wordt aangepakt en houdt zich bezig met meer groen in de wijk. In de Claes de Vriezelaan zat een pand van een stichting, dat zich ontwikkelt had tot een crimineel clubhuis. Buurtbewoners klaagden al jaren over overlast. Van de Ven sprak de bestuurders van de stichting erop aan. Die lieten zich ervan overtuigen dat ze het pand beter konden sluiten. Van de Ven regelde in overleg met de verhuurder dat zij onder hun huurcontract uit kwamen en bij de Roteb wist hij een nieuwe dagbesteding voor één van de betrokkenen te versieren.

Meer weten?
Op de opleiding Overlastcoördinator leert u hoe de veiligheid en leefbaarheid in uw wijk bevordert.

Op de opleiding beleidsmedewerker Volkshuisvesting leert u hoe u komt tot een goed lokaal woonbeleid voor uw gemeente?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Moraal is van ons allemaal

Rinus Otte, Collegevoorzitter Openbaar Ministerie, over discriminatie en demonstratierecht. Wat is de rol van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *