15 tips om studenten succesvoller te laten studeren

De juiste student op de juiste plek. Als onderwijsinstelling hoor je dit voortdurend. Maar liefst 1 op 3 studenten houdt het voor gezien in het eerste studiejaar. Er is dus nog een grote slag te slaan om studenten de juiste studiekeuze te laten maken. Dit is dan ook het centrale thema van het congres The (Next) Student. Ter voorbereiding delen we graag een praktijkcase van de TU Delft met je.

In 2011 meldde de TU Delft dat aan hun universiteit studenten het langst over hun studie deden: 7,2 jaar. Bovendien haalde slechts 22% van de studenten binnen 4 jaar hun bacherlordiploma. De universiteit heeft daarom diverse maatregelen genomen om studenten succesvoller te laten studeren.

Verbeteren van het onderwijs

Maatregelen die waren getroffen zijn o.a.: verbeterde studieprogramma’s, andere onderwijsvormen, betere spreiding van de studielast en een andere manier van toetsing. Echter heeft dit niet het gewenste effect teweeg gebracht: het slagingspercentage is nog niet verhoogd.

De TU Delft evalueerde de maatregelen onder haar studenten. Uit de evaluatie kwam naar voren dat er nog te weinig is veranderd in de studiecultuur. In de evaluatie gaven studenten ook de volgende tips aan de universiteit over hoe succesvoller studeren gerealiseerd kan worden.

15 tips van studenten voor studiesucces

Studieprogramma
  • Laat een student uit het vorige studiejaar bij het begin van een vak iets vertellen over het doel van het vak.
  • Laat een docent van een opvolgend vak halverwege alvast vertellen hoe het geleerde later terugkomt.
Studiedruk
  • Denk aan de hoeveelheid deadlines en de planning ervan: continu deadlines geven druk waardoor de studiemotivatie afneemt en studenten afhaken, zelfs als ze een vak leuk vinden.
  • Vermijd dat studenten het gevoel krijgen van test naar test te studeren, ze willen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun studie.
Studiegedrag
  • Zet studenten in de eerste weken van periodes meer aan het werk.
  • Geef een moeilijk tussententamen als wake up call,dat hoort ook bij zelfstandig studeren.
  • Laat een studieadviseur of mentor studenten vertellen wat wel en niet goed gaat en ze verleiden tot ander studiegedrag.
Tweedejaarsdip

Veel opleidingen merken dat studenten een tweedejaarsdip hebben na het halen van hun eerste jaar. Studententips:

  • Spreek met studentenverenigingen over de dip, de motivatie en het studiegedrag van tweedejaars.
  • Laat ouderejaars tips aan tweedejaars geven over volhouden.
  • Organiseer aan het begin van het tweede jaar een inspirerende kick-off om studenten het gevoel te geven tot een gemeenschap te behoren.
  • Maak tweedejaars practica meer inspirerend.
Toetsing
  • Zet toetsen die ervoor dienen om te kijken hoe studenten ervoor staan online, zodat eenzelfde toets een aantal jaren is te gebruiken. Zo hebben docenten er relatief weinig omkijken naar.
  • Let op de kwaliteit van de feedback, dat gaat nogal eens mis als studentassistenten toetsen nakijken of als er te weinig assistenten zijn om toetsen na te kijken.
  • Maak een externe, inhoudelijk deskundige docent (mede)verantwoordelijk voor het maken van examens.
  • Plan herkansingen niet aan het eind van de zomer, maar voor of aan het begin de vakantie.

Bron: TU Delta, 15 tips voor succesvollere studenten, 19 mei 2017, Connie van Uffelen

Meer weten over studiesucces?

Kom dan naar The (Next) Student! Je hoort alles over o.a. het stimuleren en inzichtelijk maken van studiesucces, het uitdagen van de student en het begeleiden van langstudeerders en achterblijvers.

Scholen die hun ervaringen met je delen zijn o.a. de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Hogeschool van Amsterdam.

Bekijk het volledige programma van The (Next) Student

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe draagt AI bij aan het leren van studenten én docenten?

Waarom verwachten we dat studenten zelf in staat zijn om leren te reguleren, terwijl we …

èèn Reactie

  1. Dit zijn zeer nuttige tips! Hartstikke bedankt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *