Agora onderwijs. Onderwijs, maar dan anders.

Een school zonder vakken, huiswerk en waar je leraar je coach is. Agora is een nieuw onderwijssysteem waarin het gepersonaliseerd leren is doorgevoerd. Bij Agora onderwijs heeft iedere leerling zijn eigen unieke leerlijn gericht op het kind. Iedere leerling maakt, samen met de coach en ouders, vanuit zijn eigen wensen, vragen en interesse een persoonlijke leerroute. Dat verhoogt de motivatie en prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid van leerlingen. Iedereen haalt zijn of haar diploma op eigen tempo.

Hoe werkt Agora onderwijs?

De leerlingen krijgen geen cijfers en zitten niet in een klas maar in een grote open en kleurrijke ruimte. Met een iPad werken ze in groepjes. Ook worden alle niveaus van basis tot gymnasium door elkaar gemixt. Zo gaat het in de buitenwereld immers ook.

Het reguliere onderwijs bereidt kinderen niet voor op de toekomst vinden de bedenkers van Agora onderwijs. Vanuit het reguliere onderwijs is niet de vraag van het kind het uitgangspunt maar de vraag van het schoolsysteem dat draait om competenties en toetsen. Binnen Agora bepalen kinderen steeds zelf het einddoel en leren ze een ondernemende houding aan te nemen en zelf de regie te pakken om dit doel te bereiken. Agora spoort leerlingen aan om de wereld te gaan ontdekken, waardoor ze zelf de kennis om het doel te behalen op doen. Hiermee ontwikkel je gemotiveerde leerlingen met veel zelfvertrouwen.

Connectie leerlingen maatschappij

Het onderwijs is heel toekomstgericht. Er wordt gestart met de vraag wat ze willen worden. Wat is hun droom? Daar wordt dan naartoe ontwikkeld. Ook wordt er gewerkt aan belangrijke projecten voor de toekomst met thema’s als energie, voeding en duurzaam bouwen. De coaches zijn er om de kinderen te begeleiden en inspireren maar vooral om het groepsproces in goede banen te leiden. Ondanks de grote hoeveelheid aan vrijheid wordt er sterk gelet op structuur. De leerling bepaalt het einddoel; de docent bepaalt de route ernaartoe.

Actieve rol van ouders

Op Agora gaan de leerlingen zelf de wereld ontdekken en kennis op doen. Daarbij is er een belangrijke rol voor ouders weggelegd. De ouders worden bij Agora gezien als educatief partner die met veel betrokkenheid een positief effect hebben op het sociaal functioneren en leersucces van kinderen. De ouders denken met de kinderen mee over wie ze zijn, wie ze willen zijn, wat ze doen, en wat ze later willen worden.

Wil je meer te weten komen over Agora onderwijs? Tijdens het congres Gepersonaliseerd Leren op 23 januari geeft Sjef Drummen een intensieve workshop over het Agora onderwijs en wat het kan betekenen voor het Hoger Onderwijs.

Kom naar het congres Gepersonaliseerd Leren voor een intensieve workshop over het Agora onderwijs.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je integer handelen als vertrouwenspersoon in het onderwijs?

Als vertrouwenspersoon krijg je steeds vaker meldingen over ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen van zowel leerlingen, …

èèn Reactie

  1. Klinkt als een onwijs gave vooruitstrevende school dat veel kan bieden voor leerlingen. Op deze manier ben je in elk geval niet wereldvreemd als je een diploma hebt gehaald, het werkleven is daadwerkelijk wel heel anders dan het leven op school.

    Om mooi aan te sluiten, wij maken Savvy een app die leerlingen instaat stelt gebruik te maken van elkaars talenten en waarmee leerlingen bijles kunnen geven en vinden. Bekijk het hier: ? https://getsavvy.nl ?
    Zou perfect aansluiten bij deze manier van lesgeven waarin de leerling bepaald.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *