In de basis is goed onderwijs simpel

Aan het eind van het seizoen, terwijl diploma’s worden uitgereikt, gezakten getroost, overgangsresultaten bekend gemaakt, zittenblijvers geïnformeerd en bureaus geschoond, is het tijd voor contemplatie. Waar doen we het allemaal voor? Wat was ook al weer de reden om voor onderwijs te kiezen? En brengt de manier waarop we nu het onderwijs aanbieden en organiseren precies datgene waarom we het onderwijs in gingen?

Goed onderwijs

In vorige blogs* ben ik ingegaan op lean education waarbij we alles wat niet bijdraagt aan goed onderwijs moeten strippen en skippen. Toch kwam ik erachter dat de laatste MT-vergadering over veel ging maar te weinig over goed onderwijs, zoals:

  • Veel gedoe over wet- en regelgeving, niet alleen van het ministerie maar ook allerlei lokaal toezicht.
  • Veranderingen op financieel gebied waar het onderwijs meestal niet beter van wordt.
  • Eisen van vakbonden, personeelsgeledingen, ouders die van alles willen, gebouw en verbouwingen, investeringen in ICT.
  • De meerjarenbegroting, het budget, overleg met de accountant, de onderwijsinspectie.
  • Een journalist die informatie wil over de laatste Elsevier enquête.
  • etc.

Til studenten naar een hoger niveau

In de basis is goed onderwijs simpel. Leerlingen en studenten verleiden om op een hoger niveau te komen. In taal, rekenen, kennis en vaardigheden. Naar betere burgers in een snel veranderende samenleving. Naar wendbare werknemers die niet alleen een trucje hebben geleerd maar in staat zijn om onder disruptieve omstandigheden zich zelf opnieuw uit te vinden. Daar moet het dus over gaan tijdens colleges en lessen. En een diploma is maar een van de  bewijzen dat dit op de goede manier lijkt te zijn gegaan.

Simon Sinek heeft in zijn Golden Circle aangegeven dat de bron van waaruit wij handelen de basis is van alles wat wij doen en hoe wij wat doen. Daarom moeten we met regelmaat onze beweegredenen opnieuw tegen het licht houden, omdat daarmee het kaf van het koren kan worden onderscheiden. Daarmee leren we beter nee te zeggen tegen zaken die niet bijdragen aan de kwaliteit van ons onderwijs en gaan we beter om met prioriteiten waar het onderwijsgeld dat we te besteden hebben heengaat.

Geschreven door: Hinrich Slobbe, directeur van WizFiz en al meer dan 25 jaar ervaren met financiën binnen het onderwijs. Hinrich is tevens hoofddocent van onderstaande cursus en opleiding.

*Eerdere blogs van Hinrich zijn: Onderwijsmanager voor de klas: moet dat?, Zelforganiserende teams in het onderwijs, kan dat? en School failliet: kan dat?

Cursus Financieel management voor non-financials in het onderwijs

De onderwijsinspectie kijkt mee: heeft uw onderwijsinstelling de financiën op orde?

Cursus financieel management in het onderwijsDe zeer goed gewaardeerde cursus Financieel Management voor non-financials in het onderwijs biedt non-financials in het onderwijs in korte tijd de basiskennis en goede handvatten om inzicht en grip te krijgen op alle financiële zaken waarvoor ze binnen de school, afdeling of het team verantwoordelijk voor zijn. U leert:

  • Hoe u financiële informatie op de juiste manier interpreteert
  • Hoe u uw onderwijsrendement bepaalt en behaalt
  • Op welke manier u uw strategie vertaalt naar concrete budgetten
  • Hoe u een goede financiële gesprekpartner bent
Meer informatie over de cursus

Praktijkopleiding Financieel management voor non-financials in het onderwijs

Deze 5-daagse praktijkopleiding Financieel management voor non-financials in het onderwijs biedt non-financials en bestuurders goede handvatten om inzicht en grip te krijgen op alle financiële zaken waarvoor ze binnen de school, afdeling of het team verantwoordelijk zijn. Daarnaast gaat u actief aan de slag met de financiële situatie binnen uw eigen onderwijsinstelling.

Docent Hinrich Slobbe informeert u over dé cruciale thema’s, zoals:

  • Hoe komt én blijft u als onderwijsorganisatie in control?
  • Op welke manier stuurt u niet enkel op geld, maar ook op kwaliteit, motivatie en competenties?
  • Deze opleiding geeft een blauwdruk van de wijze waarop informatievoorziening binnen uw onderwijsinstelling kan worden geoptimaliseerd.
Meer informatie over de praktijkopleiding

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!

Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken. “Wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *