Blended learning ontwikkelen met het 30-15-5-model

‘Blended learning’ is net zo’n vervelend containerbegrip als e-learning. Maar wat is blended learning nu precies? Er is al sprake van blended learning als we leren tijdens fysieke bijeenkomsten combineren met online leren op afstand. Maar verder kan blended learning veel verschillende gezichten hebben. Zo kun je variëren in de mate waarin je ICT in wilt zetten. Daarnaast kun je bijvoorbeeld combinaties maken van synchroon online leren (wel plaatsonafhankelijk, niet tijdsonafhankelijk) en asynchroon online leren (plaats- en tijdsonafhankelijk leren), en kunnen combinaties gemaakt worden van samenwerkend leren en individueel leren.

Ik heb de laatste jaren heel wat studiedagen en workshops over ‘blended learning ontwikkelen’. Daarbij vallen me een aantal zaken op.

  • Het ontwikkelen van blended learning is in feite niets anders dan het ontwikkelen van ‘gewoon’ onderwijs. Maar soms heb ik het gevoel dat zeer ervaren onderwijsontwikkelaars al hun expertise vergeten, op het moment dat nieuwe technologieën ten tonele verschijnen. Nergens voor nodig.
  • Bij ontwikkelen van blended learning zijn we geneigd te gaan doen wat we altijd deden, maar dan met technologie. Als je echter doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Ook als je gebruik maakt van nieuwe technologie.
  • We bereiken al toegevoegde waarde met nieuwe technologie, als we in staat zijn om leren te versterken. We hoeven leren niet altijd te vernieuwen. Wat veel belangrijker is, is een consistente verhouding tussen leerdoelen, leerinhouden, leeractiviteiten (didactiek) en leertechnologieën.

Volgens mij moeten onderwijsontwikkelaars zich vooral niet de kop gek laten maken van nieuwe technologieën. Enkele tips zijn dan:

  • Vraag je eens af waarom je blended learning wilt ontwikkelen, en welke doelen en resultaten je met blended learning wilt bereiken.
  • Je kunt verschillende basismodellen voor blended learning onderscheiden. Deze modellen komen onder meer tijdens de masterclass Blended Learning Ontwerpen aan de orde. Kies één van die modellen als leidend  concept voor je organisatie, en gebruik dat als startpunt voor de ontwikkeling van blended learning.
  • Kies voor een ‘agile’ ontwikkelaanpak. Kleine verbeteringen die je uitprobeert en waarbij je feedback van lerenden inzet voor verdere verbeteringen.
  • Focus je op een beperkt aantal interessante technologieën. Je kunt je niet verdiepen in honderden tools. Oriënteer je op 30 tools, verdiep je in 15 tools en gebruik er 5. En voila, we kunnen een 30-15-5 model aan onze inmiddels rijke gereedschapskist met concepten en modellen toevoegen.
  • Kijk met een didactische bril naar de eigenschappen van nieuwe technologieën. Lees over toepassingen, bekijk demo’s en screencasts vanuit jouw perspectief van onderwijs/opleidingsexpert. En filter vervolgens.

Tijdens de masterclass Blended Learning Ontwerpen maken we een start met het (her)ontwerpen van uw onderwijs op basis van modellen en een stappenplan voor blended learning. We gebruiken een beschrijvingskader om naar bestaande ‘blended’ programma’s te kijken. Neem daarom svp eigen beschrijvingen van curricula mee naar de masterclass.

Door: Wilfred Rubens, adviseur e-learning & Blended Learning Design auteur van ‘E-Learning Trends en Ontwikkelingen’.

Meer weten over Blended Learning Ontwerpen?

logo next higher educationWilfred Rubens geeft de masterclass Blended Learning Ontwerpen tijdens het congres Next Higher Education. Next Higher Education zet de actuele ontwikkelingen in het hoger onderwijs op de agenda. Tijdens de masterclass Blended Learning Ontwerpen verdiept u uw kennis over het nieuwe onderwijs nog verder!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe draagt AI bij aan het leren van studenten én docenten?

Waarom verwachten we dat studenten zelf in staat zijn om leren te reguleren, terwijl we …

èèn Reactie

  1. info graag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *