Formatief toetsen is niet alleen een manier om het leerproces inzichtelijk te maken en feedback te geven. Het is ook een manier om bij te dragen aan kansengelijkheid in het onderwijs. Ismail Aghzanay, Leraar van het Jaar 2021, ziet dat scholen steeds meer focussen op het proces en de persoonlijke groei van leerlingen. Daarnaast staat kansengelijkheid hoog op de agenda. Hij vertelt hoe formatief toetsen hieraan bijdraagt.
Wat is formatief toetsen?
Het leerproces en gerichte feedback staan centraal bij formatief toetsen. Traditionele toetsen richten op productie en cijfers, terwijl formatieve toetsen juist richten op begrip en de groei van leerlingen. Een toets wordt gebruikt om de docent inzicht te geven in het leerproces van de leerling, zodat het duidelijk wordt welke kennis de leerling nog moet ontwikkelen. Je koppelt dit altijd aan een gezamenlijk gesteld doel waar de leerling naartoe werkt.
Hoe draagt het bij aan kansengelijkheid?
“Ik vind de combinatie van formatief toetsen en coachend doceren een mooie ontwikkeling die de zelf-effectiviteit van leerling verhoogt”, aldus Ismail. “Leerlingen staan namelijk stil bij succeservaringen die zij hebben en krijgen inzicht in hun groei. Het perspectief op toetsen verandert hierdoor, waardoor er minder sprake is van onzekerheid, druk en angst. Dit laat het geloof in eigen kunnen groeien, waardoor de kansen toenemen en ook de motivatie sterker wordt”.
Hoe merk je deze veranderingen in het werkveld?
“Veel scholen richten zich door middel van trainingen en cursussen op de rol als coach of het schrijven van concrete doelen in de taal van de leerling. Kortom, je ziet veel scholen keuzes maken die de manier van toetsen beïnvloeden. De focus ligt hierbij minder op cijfers en juist meer op talent en persoonlijke groei”.
Maak concrete doelen met jouw leerlingen
Wil jij meer leren over formatief toetsen en hoe dit bijdraagt aan kansengelijkheid? Bezoek dan het congres Toetsen en beoordelen in het VO van SBO! Ismail Aghzanay vertelt in een inspirerende keynote graag meer over dit onderwerp. Wil jij juist investeren in trainingen en cursussen om de rol van coach beter in te vullen? Kies dan voor een Incompany-opleiding op maat!