Hoe ga je als vertrouwenspersoon om met ongewenste omgangsvormen?

Helaas staan ongewenste omgangsvormen volop in de aandacht. Het is dus duidelijk dat deze omgangsvormen haast overal voor kunnen komen. De kans is dus ook groot dat jij hiermee te maken krijgt als vertrouwenspersoon. Patricia Ohlsen, sinds 1998 trainer en sinds 2012 vertrouwenspersoon, vertelt in dit artikel hoe jij hiermee om kunt gaan om een sociaal veilige cultuur te realiseren op jouw school.

Ongewenste omgangsvormen staan op scherp

Je spreekt van ongewenste omgangsvormen wanneer je wordt benaderd op een manier die niet aansluit bij de relatie die je met de andere persoon hebt. Het gaat hierbij om agressie, discriminatie of seksuele intimidatie, maar ook om roddelen of pesten. Ongewenste omgangsvormen zijn helaas in iedere laag van de samenleving te vinden en de actualiteit heeft hier de aandacht op gevestigd. Je denkt hierbij aan seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of de uitspraken bij Veronica Inside.

Hoe gaat een vertrouwenspersoon hiermee om?

De aandacht die er nu is voor ongewenste omgangsvormen, biedt wel een kans om met je leerlingen en collega’s in gesprek te gaan”, aldus Patricia Ohlsen. Je bespreekt bijvoorbeeld de sfeer op school en welk gedrag niet oké is. Hierover praten vergroot de veiligheid op school. Een vertrouwenspersoon ondersteunt zo leerlingen, ouders en personeel bij klachten. Zij voelen zich hierdoor gehoord en serieus genomen. Jij wijst dus de juiste route aan in het geval van ongewenste omgangsvormen door samen te bepalen wat de gewenste cultuur is op school en hier vervolgens over in gesprek te gaan.

De cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs

Iedere leerling moet zich veilig kunnen ontwikkelen en iedere collega moet een sociaal veilig leer- en werkklimaat hebben. Jij kunt hier als vertrouwenspersoon aan bijdragen. Wil jij de sociale veiligheid op school verbeteren? Kies dan voor de cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs. Het is complex om ongewenste omgangsvormen te behandelen. Wees toegankelijk en laagdrempelig voor meldingen en klachten van leerlingen, ouders en collega’s door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen. Je draagt zo bij aan een veilige schoolomgeving waar leerlingen en collega’s groeien en bloeien.

Meld je vandaag nog aan

Wil jij weten hoe je de eerste opvang na een klacht over ongewenste omgangsvormen verzorgt, welke preventieve activiteiten er zijn en welke gespreksvaardigheden cruciaal zijn? Schrijf je dan vandaag nog in voor de cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs van SBO! De cursus is heel praktijkgericht. Je wisselt theorie af met actieve werkvormen en casussen uit de praktijk. Wil je eerst nog informatie over de verschillende modules? Download dan de brochure!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Werken aan basisvaardigheden: taal- en leesvaardigheid in alle vakken

Taal is een van de basisvaardigheden waar extra veel aandacht voor was tijdens Prinsjesdag. Het …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *