Hoe implementeer je digitaal summatief of formatief toetsen in het VO?

De traditionele manier van toetsen wordt steeds vaker heroverwogen en vervangen door een veilig, digitaal alternatief. Het maakt het namelijk mogelijk om meer uit toetsen te halen: tijdswinst, betere analyse van resultaten en beveiligde afname zijn enkele voordelen. Hoe verwerk je digitaal toetsen in jouw onderwijs?

Voordelen van digitaal toetsen

Digitaal toetsen is een realiteit in veel onderwijsinstellingen, mede door de flexibiliteit, toegankelijkheid en schaalbaarheid ervan. Hiermee stelt het docenten in staat om snel en efficiënt betere toetsen te creëren, deze in een beveiligde omgeving af te nemen en het beoordelingsproces te stroomlijnen. Het is daarnaast mogelijk om leerdoelen beter te beoordelen, wat een dieper begrip geeft over de leerdoelen van een leerling.

Beveiligd digitaal toetsen

Een van de grootste uitdagingen van bij digitaal toetsen is de veiligheid en integriteit. Je denkt bijvoorbeeld aan plagiaat voorkomen of bescherming van persoonsgegevens. Hiervoor zijn verschillende beveiligingsmaatregelen te bedenken, zoals twee-factor-authenticatie, encryptie of browser lockdown-functies.

Uitdagingen van digitalisering

Digitaal toetsen brengt, naast beveiliging, ook andere uitdagingen met zich mee, zoals het gebruik van de technische infrastructuur door docenten en leerlingen en de gelijke toegang voor alle leerlingen. Alex Karlas, docent en oprichter bij Test-Correct, zegt dat zij een compleet digitaal toetsplatform hebben met geïntegreerde activerende werkvormen rondom toetsbesprekingen. Als docenten leren werken met de technische infrastructuur, kunnen zij hiermee veel meer uit toetsen halen, of dit nou formatief of summatief is.

Toetsen in de toekomst

Alex voorspelt dat technologische ontwikkelingen het in de toekomst mogelijk maken om lesstof en toetsing optimaal gepersonaliseerd af te stemmen. Test-Correct is op dit moment met honderden scholen in het voortgezet onderwijs actief bezig om digitaal toetsen te implementeren, en dit getal blijft groeien in de toekomst.

Moderniseer jouw toetsen

Digitalisering is niet tegen te houden, ook niet in het onderwijs. Digitaal toetsen is dan ook een belangrijke manier om het leerproces in het voortgezet onderwijs te verbeteren en verrijken. Wil jij meer weten over digitaal toetsen en het toetsplatform van Test-Correct? Meld je dan aan voor het congres Toetsen en Beoordelen in het VO van SBO op 1 februari 2024. Vraag de brochure aan voor meer informatie over het programma.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Kwaliteit van basisvaardigheden in het onderwijs blijft aandachtspunt, ondanks bezuinigingen

Het kabinet presenteert tijdens Prinsjesdag de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *